Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak radnika

Umirovljenici su nova radna snaga: "Da nema njih, đaci u školu ne bi mogli ići"

Aktualno Galerija Vozač - 1 Vozač - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Vozač - 2 Vozač - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Vozač - 3 Vozač - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bolnica Galerija 1/4 >>
Nedostatak radne snage sve se češće krpa umirovljenicima. Podaci pokazuju da je sve više onih koji, uz mirovinu, rade na pola radnog vremena.

Od zdravstva preko trgovine pa sve do prijevoznika, umirovljenici uskaču gdje treba. Jedan od njih je i Slavko, vozač autobusa. Otkako je otišao u mirovinu početkom 2000.-tih nastavio je raditi na četiri sata.

"Zdravstveno sam se osjećao sposoban, ali i zbog novaca, u svakom slučaju", rekao je Slavko.

Većina vozi kratke linije, ali spašavaju nas, kažu prijevoznici.

"Da nema njih, ne znam. Puno bi linija stalo, sigurno. Ne bi se mogle voziti. Nekih poslova, recimo, đaci u školu ne bi mogli ići", ustvrdio je komercijalni direktor grupe Čazmatrans Berislav Saraja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me"

Većinom su to ljudi između 65 i 68 godina. Ima i mlađih. Plaće su između 1000 i 1500 eura, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Plaća je uredna, sve dobiješ na vrijeme. Ne vidim razloga da se to ne radi, ne znam zašto. Jedino ako on stvarno ima tatu koji ima toliko love da on ne mora raditi, onda to ne mora", naglasio je Slavko.

Pa ima tko će, kaže ona poznata uzrečica, ali to baš i nije tako jednostavno. 

"Čak i stranih radnika, nema ih. Nemaju dovoljno stručne kvalifikacije koje se traže za vozača autobusa plus jezična barijera jer vi morate komunicirati s putnicima, prodavati karte", komentirao je Saraja.

27.236 umirovljenika radi na pola radnog vremena i prima mirovinu. Najviše u trgovini, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te prerađivačkoj industriji. I Tomislav je od 2018. u mirovini i vozi taksi. Najviše zbog financija.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

"Genijalno mi je, moj kum je sad na ribolovu, ja sam ovdje. Genijalno. Ma naravno to je ono što smo željeli, za to smo se borili, krenuli prpošno. Međutim, ništa od toga", dodao je Tomislav.

Dosta njegovih kolega upravo su umirovljenici.

"Većinom su svi u blokadama, pokupovali su kuće na kredite, velike stanove, djeca otišla van, obitelji se raspale, moraju preživjeti", objasnio je Tomislav.

Da bi i zdravstveni sustav preživio, uskaču umirovljenici. Čak 629 ih radi na četiri sata. Sva muka zdravstvenog sustava stane u idući primjer.

"To se dogodilo prošli tjedan. U jednoj županiji kolegica od 65 godina otišla u mirovinu, a zamijenio ju je 80-godišnjak", komentirala je doktorica Nataša Ban Toskić iz Koordinacije obiteljskih liječnika.

I sad zamislite kako je u tim godinama ući u toliko radno opterećenje. Jedino pitanje je - dokle to tako može?

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene