Talijanska policija priopćila je u srijedu da je zaplijenila rekordnu količinu amfetamina u obliku 84 milijuna tableta captagona proizvedenih u Siriji.

Galerija


"Ovo je najveća količina afmetamina koju je policija dosad zaplijenila u svjetskim razmjerima", rekao je pukovnik Domenico Napolitano, ravnatelj financijske policije u Napulju.

Vezani članci Zastava Hrvatske Mladić u Petrinji zapalio hrvatsku zastavu pa zaradio kaznenu prijavu U akciji Falkuša uhićena trojica hrvatskih krijumčara droge - 7 U velikoj akciji uhićena i tri Hrvata: Zaplovili iz Šibenika pa na jedrilicu natovarili gotovo tonu kokaina vrijednog više od 40 milijuna eura

Tržišna vrijednost droge zaplijenjene u Salernu, južno od Napulja, iznosi milijardu eura, dodaje se u priopćenju talijanske policije.

Tablete na sebi imaju dvije polukružnice, znak captagona koji se smatra narkotikom i koristi se za "financiranje terorizma", navodi se u priopćenju.

"Poznato je da skupina Islamska država posvuda financira svoje terorističke aktivnosti krijumčarenjem sintetske droge proizvedene u Siriji, koja je ovih godina zbog toga postala glavni svjetski proizvođač amfetamina", ističe isti izvor.

List La Repubblica piše da je pošiljka trebala biti dopremljena švicarskoj tvrtki sa sjedištem u Luganu u vlasništvu talijanskih državljana.

Epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa zaustavile su proizvodnju i raspačavanje sintetskih droga u Europi pa su se mnogi krijumčari počeli opskrbljivati u Siriji.

Talijanska policija ističe da je captagon, koji se prodaje na čitavom Bliskom istoku, "veoma raširen među džhadistima jer uklanja strah i bol".