Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najjači svjetski proizvođači cigareta regrutiraju nove pušače među djecom i mladima tako da na različite načine zaslađuju duhan. To je potvrdilo istraživanje koje je objavio časopis Food and Chemical Toxicology.


Radi zaslađivanja oni koriste ekstrakt šljivina soka, med, kakao ili različite druge sastojke, a njihov je glavni cilj prikrivanje prirodne gorčine duhana, piše 24sata.

Vezani članci Duhanska industrija: BAT prijeti odlaskom - 4 Danas pada odluka? Ako duhanski div ostvari prijetnje više od 1600 ljudi završit će na cesti Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti

Osim što na taj način pušenje postaje privlačnije konzumentima mlađe životne dobi, zaslađeni duhan potiče i stvaranje psihološke ovisnosti na nikotin. No daleko je najopasnije to što dodavanje umjetnih sastojaka duhanu znatno povećava opasnost od raka pluća. 

Istraživanje je pokazalo da cigarete zaslađuju Phillip Morris (proizvođač Marlbora), BAT (Lucky Strike, Kent), RJ Reynolds (Camel), Galaher (Benson & Hedges) i Japan Tobacco International (koji također proizvodi Camel). Usprkos tvrdnjama proizvođača, dokazano je da su "light" cigarete jednako štetne kao i one "jače". 

- Smatra se da je nikotin bezopasniji od marihuane, ali on uzrokuje daleko više bolesti i smrti od te droge. 

- Cigarete su štetnije i od cigara. Razlika je u tehnici pušenja - dim cigarete se udiše, a dim cigare ne. 

- Lula, koja se ponekad koristi za odvikavanje od cigareta, ne izaziva rak pluća, nego rak usne šupljine. 

Nekoliko dana prije objavljivanja otkrića o ovoj prijevari, sud u SAD-u dopustio je desecima milijuna pušača da protiv BAT-a, Reynoldsa i Philipa Morrisa podignu kolektivnu tužbu. Riječ je o drugoj prijevari - tvrtke su pušačima desetljećima tvrdile kako su "light" cigarete manje štetne od ostalih.

Pokazalo se da to nije istina, štoviše, tužitelji sada tvrde da su proizođači čitavo vrijeme svjesno lagali. Ove tužbe mogle bi duhansku industriju stajati od 100 do 200 milijardi dolara.