Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici se nadaju slobodi

Tužiteljstvo priznalo da nisu uspjeli dokazati udruženi zločinački pothvat niti prekomjerno granatiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više nema dvojbe, haaško je tužiteljstvo priznalo da u postupku generalima Gotovini i Markaču nisu uspjeli dokazati udruženi zločinački pothvat niti prekomjerno granatiranje.

Nakon što je Žalbeno vijeće zatražilo alternativnu optužbu, tužitelji u svom odgovoru kažu da generale treba osuditi barem za pomaganje, a kazne ostaviti iste. Odvjetnici se nadaju pobjedi pravde i skoroj slobodi generala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje generalima Žalbeno vijeće odbacuje tzv. zločinački pothvat? Slika nije dostupna 'Ne radi se o novim tezama' Tužitelji traže odbacivanje prigovora Gotovinine obrane

>> Tužiteljstvo: Ako nisu krivi za topnički napad, osudite ih kao pomagače

'Teoretski, sve je moguće. Praktički je kazna za zapovjednu odgovornost, pomaganje i poticanje duplo blaža od kazne za udruženi zločinački pothvat', kaže Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača.

Ako nije bilo zločinačkog pothvata niti prekomjernog granatiranja, ima li onda argumenata za presudu? 'Ne može se raditi o pomaganju, nema osnovnog kaznenog djela, pa nema ni pomaganja', kaže Jadranka Sloković, bivša odvjetnica generala Ivana Čermaka. 'To je pravna akrobacija, radi se nešto van presedana i prakse suda i kaznenog sudovanja u svijetu', dodaje Mikuličić.

Za promjenu pravne kvalifikacije potrebno je ponoviti postupak, u protivnom optuženik nema pravo na žalbu. 'Taj manevar koji traje, svakako je manje fundiran na pravnoj proceduri i pravnoj praksi, nego na nečem drugom', kaže Mikuličić.

To drugo je politika. Predsjednik Suda obećao je presudu do kraja godine. Za ponavljanje postupka vremena nema. I odvjetnici su svjesni da se u Haagu radi sve kako bi generali ipak bili osuđeni.

'Po meni je jedino pravo rješenje drastično smanjenje kazne, koje bi pokrilo vrijeme provedeno u pritvoru ili čak oslobađajuća presuda', kaže Sloković.

Tužiteljstvo pak ne odustaje od tvrdnji da su generali Markač i Gotovina odgovorni, ako ne za zločinački pothvat, onda za nekažnjavanje individualnih zločina i progon nehrvatskog stanovništva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene