Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije u Turskoj

Turski predsjednik najavio osvetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjdnik Abdullah Gul najavio je veliku osvetu za napade kurdskih pobunjenika koji su u srijedu blizu iračke granice ubili 26 turskih vojnika, u jednom od najsmrtonosnijih napada u tri desetljeća dugoj pobuni protiv Turske.

Osim 26 mrtvih, u napadima naoružanih skupina iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Cukurci i Yueksekovi u pokrajini Hakkariju ranjeno je najmanje 16 turskih vojnika.

Turski komandosi prešli su granicu i ušli tri do četiri kilometara u sjeverni Irak goneći pobunjenike, a u akciji su sudjelovali i borbeni zrakoplovi, prenose mediji.

'Nitko to ne smije zaboraviti, oni koji nam nanose bol pretrpjet će još veću bol. Oni koji misle oslabjeti našu državu ovim napadima (...) vidjet će da će naša osveta za te napade biti vrlo velika i osjetit će je višestruko' rekao je predsjednik Gul u Istanbulu.

Zbog ozbiljnosti stanja premijer Recep Tayyip Erdogan odmah je otkazao posjet Kazahstanu i sazvao hitan sastanak s ministrima unutarnjih poslova i obrane, sa zapovjednicima obavještajnih službi i generalima.

Planiran posjet Srbiji u srijedu je odmah otkazao i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Reuters piše da vojska zasad nije bila dostupna za komentar te da PKK još nije preuzeo odgovornost za napade kojima je turskoj vojsci zadan drugi najteži gubitak otkako je PKK 1984. poveo borbu za samostalnost kurdskog dijela na istoku Turske. Najsmrtonosniji napad zbio se 1993., kada su pobunjenici ubili 33 nenaoružana turska vojnika dok su se vozili s jednog položaja na drugi.

Napade je PKK obnovio pošto je njegov vođa Abdulalh Ocalan, koji služi kaznu doživotnog zatvora, poručio da nastavak pregovora s Kurdima ovisi o stajalištu Turske.

Stranka pravde i razvoja (AK) premijera Erdogana donijela je kulturne i političke reforme u korist Kurda kako bi smanjila nasilje. Vlada je k tomu prekinula dugogodišnji tabu i održala tajni sastanak s Ocalanaom.

No od ljeta je ubijeno više od 50 pripadnika turskih sigurnosnih snaga i Ankara je zaoštrila stajalište i zaprijetila vojnom intervencijom na irački Kurdistan gdje PKK ima svoja uporišta. No stanje je složeno i zbog planirnog postavljanaj NATO-ova rada an području Turske čemu se protivi susjedni Iran.

Osim u Turskoj i Iraku, Kurdi žive također u Iranu i Siriji i u objema državama sukobljvavaju se s režimom. (Hina/Reuters)
 

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene