Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na prosvjede?!

Turska vojska bombardirala pobunjeničke položaje Kurda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski zrakoplovi bombardirali su u ponedjeljak navečer ciljeve Radničke stranke Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske, prvi put nakon prekida vatre koji su uveli kurdski pobunjenici u ožujku 2013., doznaje se iz sigurnosnih izvora.

Lovci turskih zračnih snaga udarili su na položaje PKK-a koji je unazad tri dana napadao položaj turskih snaga sigurnosti u selu Daglica, istaknuo je taj izvor.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slika nije dostupna Prvi napadi od ožujka Turska bombardirala kurdske snage u Siriji unatoč objavi o završetku vojne kampanje

Operacija je izvedena nekoliko dana nakon nemira koji su zahvatili kurdsku zajednicu u čitavoj Turskoj, pri čemu je bilo najmanje 34 mrtvih, stotine ranjenih i velika materijalna šteta.

Te je prosvjede izazvalo odbijanje islamsko-konzervativne turske vlade da vojno intervenira za spas kurdskoga grada Kobanija, koji u opkoljenju tjednima drže džihadisti Islamske države (IS).

Vlast je ujesen 2012. počela pregovore sa zatočenim šefom PKK-a Abdullahom Ocalanom u pokušaju da zaustavi pobunu u kojoj je ubijeno oko 40.000 osoba otkako je izbila 1984. godine.

Džihadisti opet napreduju: 'Ako osvoje grad, počet će masakr'

Kurdski pobunjenici proglasili su jednostrani prekid vatre sljedećeg ožujka, a potom počeli povlačiti dio svojih boraca iz Turske prema bazama na brdu Kandil, na sjeveru iračkog teritorija. No, tu su operaciju prekinuli prije godinu dana, ocjenjujući da režim u Ankari nije održao obećanja o reformama u korist kurdske manjine u zemlji, koja broji 15 milijuna osoba.

Napetosti između dviju strana naglo su ponovno buknule s ofenzivom džihadista na Kobani.

Ocalan je nedavno upozorio da bi pad Kobanija značio kraj mirovnog procesa i pozvao tursku vladu da preuzme inicijativu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene