Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska: Vladajući osudili sudsku odluku o zabrani nošenja marame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja optužila je jučer Ustavni sud za kršenje ustava zbog poništenja vladina zakona kojim je ukinuta odluka o zabrani nošenja marama na sveučilištima.

U četvrtak je Ustavni sud poništio spomenuti zakon, zbog čega studenticama neće biti dopušteno da na sveučilištima nose muslimanske marame, što je težak udarac naporima vladajuće stranke u pokušaju promicanja islamskih vrijednosti. Za islamističku Stranku pravde i razvoja, to je jedan od snažnijih udaraca od njezina dolaska na vlast 2002.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Slika nije dostupna Turska: Tužitelj traži zabranu vladajuće stranke

Ova je odluka važna, jer povećava mogućnost da sud u odvojenom sudskom procesu zabrani djelovanje stranke zbog optužnice koja je tereti za islamističku subverziju ili zabrani premijeru i predsjedniku aktivno sudjelovanje u radu stranke.

"Odluka Ustavnog suda izravno je miješanje u parlamentarne zakonodavne ovlasti te predstavlja otvoreno kršenje načela podjele vlasti", izjavio je zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja Dengir Mir Mehmet Firat, nakon šestosatnog hitnog sastanka najviših dužnosnika stranke.

Sekularistički establišment koji čine vojni generali, suci i sveučilišni rektori sumnjaju da Stranka AK ima skrivene islamističke ciljeve, no iz Stranke pravde i razvoja to opovrgavaju.

Ustavni sud - na čiju se presudu žalba ne može uložiti - mogao bi u predstojećih nekoliko mjeseci, u odvojenom sudskom procesu donijeti odluku o ukidanju stranke, no ako u stranci osjete da su stjerani u kut mogli bi poduzeti preventivne korake, smatraju analitičari.

Firat je odbio komentirati predstojeći potez stranke. Rekao je da će premijer Tayyip Erdogan u utorak održati govor te da članovi stranke nisu razgovarali o prijevremenim izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene