Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ogromnih čistki

Turska oporba uputila oštre kritike vlasti na godišnjicu puča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik glavne turske opozicijske stranke Kemal Kilicadaroglu kritizirao je u subotu, na posebnoj sjednici parlamenta, tursku vladu zbog neuspjeha u sprječavanju prošlogodišnjeg pokušaja puča, kao i zbog čistki koje su uslijedile nakon njega, prenosi dpa.

Kilicadaroglu, čelnik Narodne republikanske stranke (CHP) lijevog centra, tražio je na sjednici turskog parlamenta kojom se obilježava prva godišnjica pokušaja puča koji se dogodio 15. srpnja, odgovornost onih dužnosnika koji su omogućili pučistima da se infiltriraju na "najosjetljivije položaje u državi".

Pročitajte i ovo Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Turske vlasti za taj čin optužuju pokret Fethullaha Gulena, klerika koji je u egzilu u Pennyslavaniji u SAD-u. Gulen je odbacio te optužbe, a sumnju u njegovu umiješanost u puč, po pisanju Reutersa, odbacila je i njemačka obavještajna agencija BND.

Kilicadaroglu je naglasio kako su pokušaji parlamenta da istraži puč bili onemogućeni, u što su bili uključeni i turski sigurnosni čelnici, prenosi dpa.

U svojem je govoru, kojemu je prisustvovao i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pozvao na jačanje demokracije i kritizirao postojeće "trajno" izvanredno stanje, koje vladi dopušta da vlada dekretom.

"Pravda je uništena", zaključio je oporbeni čelnik, koji je nekoliko dana prije ove godišnjice uspio mobilizirati stotine tisuća nezadovoljnika na prosvjedima protiv turskih vlasti.

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg u subotu je povodom obljetnice poručio da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj potkopavanja demokracije u bilo kojoj od zemalja članica tog saveznika, javljaju agencije.

"Demokracija i vladavina prava su zajedničke vrijednosti NATO saveza. Na prvu godišnjicu pokušaja puča u Turskoj ponavljam svoju snažnu poruku da je bilo kakav pokušaj potkopavanja demokracije u nekoj od savezničkih država neprihvatljiv", napisao je Stoltenberg, dodavši kako se "i dalje sjeća šoka" kad je vidio bombardiranu zgradu turskog parlamenta.

Posebno zasjedanje turske Skupštine početak je dvodnevnih manifestacija kojima se obilježavaju događaji 15. srpnja diljem Turske i svijeta. Predsjednik Erdogan održat će u parlamentu govor točno u 1 sat i 32 minute u noći sa subote na nedjelju, točno u vrijeme kada su pučisti bombardirali zgradu parlamenta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene