Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28. obljetnica genocida

Tuga zbog Srebrenice: "Nećemo oprostiti onima koji i danas pravdaju ubojice"

Srebrenica - 3
Srebrenica - 3 AFP
Aktualno Galerija Srebrenica - 3 Srebrenica - 3 Foto: AFP Srebrenica - 5 Srebrenica - 5 Foto: AFP Srebrenica - 4 Srebrenica - 4 Foto: AFP Srebrenica - 2 Srebrenica - 2 Foto: AFP +1 Srebrenica - 6 Galerija 1/6 >>
Uspomena na žrtve genocida u Srebrenici mora se čuvati, a svi oni koji danas niječu taj strašni zločin moraju se suočiti s odgovornošću za takvo ponašanje jer je ono ravno odgovornosti ubojica, poručili su u utorak sudionici komemoracije posvećene 28. obljetnici masovnog pokolja srebreničkih Bošnjaka.

Nakon što su snage bosanskih Srba 11. srpnja 1995. okupirale Srebrenicu, koja je bila pod formalnom zaštitom Ujedinjenih naroda, uslijedila su masovna ubojstva u kojima je likvidirano više od osam tisuća Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, dok je oko 40 tisuća žena i djece protjerano s tog područja.

U utorak su u krugu memorijalnog centra u Potočarima pokopani posmrtni ostaci još 30 žrtava koji su u proteklim godinama pronađeni u masovnim grobnicama, uključujući tu djelomične skeletne ostatke četvorice malodobnika, od kojih je najmlađi bio Elvir Salčinović, koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 15 godina. On je pokopan uz brata i oca, čija su tijela ranije ekshumirana i identificirana.

Na memorijalnom groblju u Potočarima, gdje je 1995. bila baza pripadnika mirovnih snaga UN, sada počivaju posmrtni ostaci 6751 žrtve genocida.

Na komemoraciji održanoj prije zajedničkog sprovoda visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kazao je kako je sve to podsjetnik da se zbivanja u Srebrenici nikada ne smiju zaboraviti, upozorivši kako je međunarodna zajednica zakazala prije 28 godina kada je morala zaštititi Srebrenicu pa je stoga njena odgovornost danas još veća.

Srebrenica - 3 Srebrenica - 1 Foto: AFP

Istinu, pravdu ali i odštetu žrtvama smatra ključnim kako se sve ovo ne bi ponovilo, a sugerirao je kako bi 11. srpnja trebao biti proglašen međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, po uzoru na dan sjećanja na žrtve holokausta. Istodobno se mora odlučnije spriječiti pokušaje nijekanja počinjenih zločina, kazao je Schmidt pa je pozvao vlasti u BiH da procesuiraju sve koji to čine.

"Jasno je da moramo imati odlučne postupke tužiteljstva", kazao je Schmidt najavivši kako je spreman koristiti svoje ovlasti i poboljšati zakonski okvir za kažnjavanje negatora genocida i ratnih zločina.

Schmidt je tako odgovorio na konstataciju Hamdije Fejzića, zamjenika načelnika općine Srebrenica, koji je tamo živio i 1995., i koji je na komemoraciji kazao kako su Bošnjaci zbog mira pristali na bezbrojne kompromise ali ništa nisu dobili zauzvrat jer se njihove žrtve omalovažava, a povratnike zastrašuje.

Rosensaft: "Genocid u Srebrenici u ravni s holokaustom"

"Prelazimo put od nijekanja genocida do psovanja", kazao je Fejzić pozvavši međunarodnu zajednicu da se trgne i jače angažira.

Oštar i emotivan govor održao je izvršni dopredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft, koji je genocid u Srebrenici stavio u istu ravan s holokaustom i genocidom u Ruandi, a one koji su pobili Bošnjake u Srberenici nazvao je "republičkosrpskim ološem i bosanskim četnicima".

Bošnjački dječak u Pilici (mjestu masovnih smaknuća Srebreničana), srpsko dijete u Jasenovcu i Tutsi djevojčica u Kigaliju podjednake su žrtve oslobođene mržnje, kazao je Rosensaft dodajući kako sve te žrtve dozivaju iz svojih grobova da ih se pamti.

Poručio je kako ne može biti ni oprosta niti iskupljenja za počinitelje takvih zločina, ali ni za one koji zločine niječu ili veličaju zločince.

"Nećemo oprostiti onima koji i danas pravdaju ubojice, koji veličaju (Ratka) Mladića muralima u Banjoj Luci ili Beogradu, onima čije riječi i danas iznova ubijaju mrtve, a lažima o nijekanju genocida postaju pomagači u ubojstvima i zločinima", kazao je Rosensaft izravno pritom prozvavši kao odgovorne lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea i predsjedateljicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, poznate po revizionističkim stajalištima.

Opasnosti od povijesnog revizionizma i 'starih' politika

U Srebrenicu je u utorak stigla i Graciela Gatti Santana, predsjednica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, koji je sudio počiniteljima ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. Tamo je kazala kako je njena nazočnost potvrda odlučnosti da se ponavljanje sličnih zlodjela više ne dopusti te da je stoga MICT "daleko od toga da zatvori svoja vrata".

Ustvrdila je kako je ICTY, zajedno s MICT-om, opravdao očekivanja za uspostavom univerzalne pravde, ali istodobno duboko žali jer je opazila kako u cijeloj bivšoj Jugoslaviji uzima maha povijesni revizionizam, odnosno nijekanje sudski utvrđenih činjenica o ratnim zločinima, dok se neki osuđenici poput Darija Kordića usuđuju kazati kako bi danas sve ponovili.

Srebrenica - 3 Srebrenica - 6 Foto: AFP

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako u toj zemlji nikada neće pokleknuti pred politikom zla kao i da tamo nije bio na djelu građanski rat, nego agresija, a tvrdi da je danas napadnut mirovni proces u zemlji te je u tijeku pokušaj razaranja države pa je pozvao na okupljanje "svih patriota".

"Svi koji BiH nude strategiju zaborava ne misle joj dobro", kazao je Bećirović ustvrdivši kako opasnost od ponavljanja genocida nad Bošnjacima nije otklonjena, jer i dalje prijete politike koje su i dovele do rata 1992. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene