Migranti u SAD-u, ilustracija
Migranti u SAD-u, ilustracija Foto: Afp

Savezni prizivni sud odlučio je s 2 glasa prema 1 u ponedjeljak da Trumpova administracija može deportirati stotine tisuća imigranata koji su prije dobili privremeno zaštićeni status iz humanitarnih razloga.


 

Vezani članci Izbori u SAD-u: Trump vs Biden - 4 Tko će iduće četiri godine voditi najmoćniju zemlju svijeta? Ni Trump ni Biden nisu baš mladi, no Biden bi mogao ući u povijest Joe Biden Biden održao najvažniji govor u karijeri: "Ovo je bitka za dušu Amerike, izvucimo našu zemlju iz mraka"

 

Presudom vijeća 2 glasa prema 1 američkoga prizivnog suda potvrđeno je ukidanje mjera za zaštitu imigranata iz Salvadora, Haitija, Nikaragve i Sudana od deportacije.

Trumpova administracija ukinula je njihovu zaštitu kazavši da su njihove zemlje sada za njih sigurne.

Odluka pogađa 300.000 ljudi bez državljanstva i 200.000 njihove djece koja jesu američki državljani.

Sudac Consuelo M. Callahan, pišući za većinu, napisao je da savezni zakon ne dopušta pravosuđu da dovodi u pitanje odluke ministra domovinske sigurnosti o tome iz kojih će zemalja građani dobiti zaštićeni status.

Trump je navodno nazvao Haiti i Salvador "rupetinama od zemalja" a imigrante iz Meksika i središnje Amerike nazvao je kriminalcima i zmijama.

Na odluku će se vjerojatno uložiti žalba.

U izjavi fondacije ACLU u južnoj Kaliforniji, koja zastupa imigrante i njihovu djecu, navodi se da se odlukom neće odmah ukinuti njihov zaštićeni status.

Ljudima će biti dopušteno da zadrže svoj zaštićeni status najmanje do veljače, a oni iz Salvadora najmanje do studenoga.