Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Žigmanov

Hrvatski predstavnik u Srbiji nije ušao u parlament: "Nikad nismo imali tako nisu razinu suradnje"

Hrvatski predstavnik i čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava u Srbiji, za Dnevnik Nove TV komentirao je neulazak u parlament.

Male moći i s nedovoljno resursa tako Tomislav Žigmanov opisuje što je dovelo do gubitka cilja ovih izbora zastupničko mjesto u parlamentu Srbije.

"Ovi izbori su bili po mnogočemu složeni atipični da su se događali kako bih rekao u jednom plebiscitarnom okviru", rekao je Za Dnevnik Nove TV.

No, u koaliciji s bošnjačkom strankom Pravde i pomirenja osvojili su tri zastupnička mjesta.

"Nažalost naša pozicija na 4. mjestu nije dobila zastupničko mjesto, ali vjerujemo da ćemo u koaliciji moći zajedno nastupiti i nastaviti se zalagati za artikulaciju interesa pripadnika hrvatske zajednice", komentirao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković žali.

"To je ono što me brine budući smo dali snažnu podršku Tomislavu Žigmanovu, ali eto to se ovaj put nije dogodilo što je loše i to još jednom za nas znači da trebamo sa Srbijom raditi na tome da se riješi ono što je bilateralnim sporazumom skoro prije 20 godina bilo dogovoreno", pojasnio je.

A to je da Hrvati u parlamentu Srbije imaju fiksan zajamčen mandat. To Hrvatska očekuje, ali, Gordan Grlić Radman kaže srbijanske vlasti nespremne su za suočavanje s prošlošću, suradnja dviju država spala je na niske grane.

"Mi nikad nismo imali tako nisu razinu suradnje, čak i nakon što smo normalizirali odnose nakon Domovinskog rata bilo je određenih pomaka, ali zadnjih 4-5 godina gotovo nikakvih susreta nije bilo."

Ako se pita vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu hrvatska Vlada prema Srbiji ima mekan pristup.

"Umjesto da je jasno nedvosmisleno uvjetovala i stopirala europski put Srbije na ovakvim postavkama pretenzijama na tuđi jezik, književnost, teritorije, na nepriznavanje onoga što se dogodilo u povijesti", rekao je Penava.

U pobjedi Vučićeve stranke ne vidi ništa dobro.

"Nažalost je nastavak politike tzv. srpskog sveta dakle jedne velikosrpske hegemonističke politike koja za Hrvatsku ne donosi ništa dobro", dodao je.

"Mi nastavljamo voditi dijalog, dijalog koji je usmjeren za rješavanje otvorenih pitanja", poručio je premijer.

Među njima i problem koji se ne rješava ni nakon tri desetljeća - sudbine 1803-oje nestalih iz Domovinskog rata.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene