Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provokacija ili...?

VIDEO Putin pobjesnio nakon napada te poslao opaku poruku. Slijedi li objava rata?

Rusija je objavila kako su Ukrajinci upali na njihov teritorij i zarobili ljude u jednom selu. No ubrzo je Ruski dobrovoljački korpus objavio snimke na kojima tvrde da su oni krivci za to i da su na strani Ukrajinaca.

Nekoliko je ruskih sela napadnuto u Berjanskoj oblasti koja se nalazi uz granicu s Ukrajinom, ali još uvijek nije potpuno jasno tko su napadači. Rusi tvrde da iza napada stoji Ukrajina, Ukrajinci to opovrgavaju, a na društvenim mrežama su objavljene snimke pripadnika Ruskog dobrovoljačkog korpusa, skupine Rusa koja se bori protiv Putinova režima. 

Prema dostupnim informacijama, napadnuta su sela Ljubečane, Sušani i Tetkino, a čini se da je zarobljeno najmanje šest civila. Navodno je poginula jedna osoba.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini: Ilustracija - 2 Putin gubi saveznike? Lukašenko u Kini poziva na mir, napadi na Ukrajinu ne miruju: "Krvoproliće u borbi svaki dan je sve veće"

"Preliminarne informacija ukazuju da je nekoliko ljudi zarobljeno u prodavaonici u selu Ljubečane", rekao je izvor za ruski portal RIA Novosti.

Putin: Ovo je teroristički napad

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je današnji napad u Brjansku terorističkim činom

"Izvršen je teroristički napad, probili su se na pogranični teritorij, otvorili su vatru na civile. Vidjeli su da je to civilno vozilo, da su u vozilu djeca, obična Lada Niva te su pucali na njih", poručio je ruski predsjednik.

"Smlavit ćemo ukrajinske teroriste", zaključio je.

"Ovo je napad terorista. Trenutačno su u tijeku mjere za uklanjanje tih terorista", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika.

Prema službenim podacima, u napadu je jedan je civil poginuo, a jedan je ranjen.

Ruski dobrovoljci kontra Putina?

No, na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje navodne vojnike koji stoje ispred medicinske ustanove u Ljubečanu, u regiji Brjansk. Oni tvrde da su pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa koji se bori na ukrajinskoj strani, no još nije potvrđeno je li to točno.

 

Objavljen je još jedan video iz grupe navodnih boraca "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" na kojoj dvojica stoje pored ruskog poštanskog sandučića, navodno u Brjanskoj oblasti. U pozadini se čuje pucnjava.

 

U videu govore da ne ubijaju nenaoružane i civile te da je vrijeme da Rusi shvate da nisu robovi.

"Umjesto Putinove vojske koju čine ubojice i silovatelji, mi smo došli ovamo da vas oslobodimo. Pozivamo vas da se borite protiv Putina  i krvavog režima Kremlja", poručili su. 

Iza napada stoji - Moskva?

Isto tako, sve je više špekulacija da je prijavljeni napad možda inscenirala Moskva kao dio neke vrste incidenta pod lažnom zastavom.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak reagirao je na ruske optužbe da je ukrajinska diverzantska grupa upala na teritorij Rusije i ubila nekoliko ljudi.

"Priča o ukrajinskoj diverzantskoj grupi u Rusiji je klasična namjerna provokacija. Rusija želi uplašiti svoj narod da bi opravdao napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo nakon godine rata. Partizanski pokret u Rusiji je sve jači i agresivniji. Bojite se svojih partizana", napisao je Podoljak.

Izgovor za objavu rata?

Kremlj je odbacio izvješća da će ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije danas održati hitan sastanak Vijeća sigurnosti zemlje. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Putin održati sastanak Vijeća u petak, kada se sastaje redovito.

Na društvenim mrežama se, međutim, pojavila informacija da se Putin pojedinačno sastaje s članovima Vijeća sigurnosti Ruske Federacije te da dogovaraju odgovor na napad. "Iskreno, ako ovo ne dovede do objave rata protiv Ukrajine, ne vjerujem da će išta", poručeno je s profila OSINTdefender koji prati rat u Ukrajini.

 

 

Ruska protuoperacija

Iz Sigurnosne službe Rusije (FSB) potvrdili su da se u Klimovskom okrugu Brjanske oblasti "poduzimaju mjere za uništavanje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su prešli državnu granicu".

Operacija se provodi u suradnji s Ministarstvom obrane, navode. 

Pročitajte i ovo Bodljikava žica na granici Ograda duga 200 kilometara Oštra poruka Rusiji: Jedna europska zemlja počela postavljati bodljikavu žicu na granici

Kako piše Tass, napadnuta su dva ruska sela, Ljubečane i Sušani, a barem je šest civila zarobljeno. Guverner Kurske oblasti Roman Starovoit objavio je da je napadnuto i selo Tetkino, koje se nalazi na rusko-ukrajinskoj granici.

Institut za proučavanje rata upozorio je da Moskva pojačano promiče operacije informiranja pod lažnom zastavom kako bi odvratila pozornost od neuspjeha na terenu. Ranije ovog tjedna Rusija je optužila SAD za planiranje provokacije u Ukrajini korištenjem otrovnih kemikalija.

ISW je rekao da porast incidenata pod lažnom zastavom iz Moskve i "umorne nuklearne prijetnje" Vladimira Putina sugeriraju da ruski dužnosnici pokušavaju odvratiti pozornost od nedostatka uspjeha na bojnom polju i usporiti isporuku oružja Ukrajini od zapadnih zemalja.

Sastali se Lavrov i Blinken

Američki državni tajnik i ruski ministar vanjskih poslova kratko su razgovarali na marginama današnjeg sastanka diplomata G20, navode iz SAD-a. Lavrov i Blinken uhvaćeni zajedno, po prvi put od početka rata u Ukrajini. Priča se da su Antony Blinken i Sergej Lavrov razgovarali otprilike 10 minuta tijekom susreta na konferenciji u New Delhiju.

Blinken je navodno pozvao Rusiju da poništi svoju odluku o suspenziji sudjelovanja u glavnom nuklearnom sporazumu START, prema visokom američkom dužnosniku. Također se navodi da je Lavrovu naglasio da će SAD podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" - stav koji je ponovio predsjednik Joe Biden. Na kraju je pozvao Moskvu da oslobodi zatočenog Amerikanca Paula Whelana, koji je u Rusiji zarobljen 2018.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene