Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Ukrajinaca prosvjedovalo je u glavnome gradu protiv posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha čiji se dolazak u Kijev očekuje navečer, te protiv ulaska Ukrajine u NATO.


Više tisuća osoba odazvalo se pozivu komunističke i nekoliko socijalističkih stranaka i prosvjedovalo uzivkujući pogrdne slogane protiv Busha i NATO-a te spalilo strašilo s likom američkog predsjednika uz povike "NATO, to je rat, smrt i suze" i "Bush, krvavi diktator".

Vezani članci Slika nije dostupna Video: Ukrajinski parlamentarci potukli se zbog NATO-a Slika nije dostupna Moskva će preispitati veze s Ukrajinom ako uđe u NATO

Bush će u sklopu europske turneje u ponedjeljak navečer doputovati u Kijev kako bi podržao aspiracije službenog Kijeva uoči summita NATO-a u Bukureštu na kojem bi Ukrajina i Gruzija mogle biti pozvane da se priključe Akcijskom planu za članstvo, etapi prije ulaska u NATO.

Više od polovice Ukrajinaca protivi se ulasku njihove zemlje u NATO, čemu se snažno protivi i Rusija, no također i desetak zemalja NATO-a, među kojima Njemačka.