Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko sati prije početka summita G8, prosvjednici su brojnim spontanim akcijama poput zajedničkog masovnog sjedenja, nastoje blokirati ceste oko Heiligendamma, mjesta koje ugošćuje sastanak, javila je njemačka policija.


Nakon okupljanja u Admannshagenu, šest kilometara južno od Heiligendamma, gotovo 5.500 prosvjednika se uputilo prema sigurnosim zaprekama koje okružuju mjesto gdje se održava summit, do čijih rubnih područja nisu imali pristup.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 4 Šef WHO-a objavio koliko je zdravstvenih radnika u pandemiji izgubilo život: "Platili su najvišu cijenu" Slika nije dostupna Obama čelnike G8 ugostio u Camp Davidu

Drugo okupljanje organizirano je u "prosvjedničkom kampu" u
Reddelichu, desetak kilometara jugoistočno od Heiligendamma. Jedna skupina antiglobalista pokušala je pobjeći od policijske kontrole, pobjegavši u šumu pred policijom koja se upustila u utrku za njima.
 
Potom su bjegunci na put bacili grane kako bi onemogućili prolaz redarstvenicima.

Stanje iz zraka nadzire desetak helikoptera.

Policija je priopćila kako je predviđeno tridesetak akcija, većinom u okolici zračne luke Rostock-Laage, kamo bi tijekom dana trebali stizati predsjednici država i vlada najmoćnijih zemalja svijeta.

Američki predsjednik George Bush stigao je u utorak, a "doček" mu je priredilo više od 500 prosvjednika, koje su na pristojnoj udaljenosti držale jake policijske snage.