Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaćin summita

Obama čelnike G8 ugostio u Camp Davidu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barak Obama domaćin je summita skupine G8.

Čelnike osam najrazvijenijih zemalja svijeta ugostio je u Camp Davidu. S obzirom na listu gostiju, bit će to najveći međunarodni summit ikad održan u ovom utočištu američkih predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kapitalci rekli svoje COP21 Summit o klimi: Obama i Xi Jinping žele ambiciozan dogovor Slika nije dostupna Na pomolu suradnja Obama i Putin suglasni oko prekida vatre u Siriji

Čelnicima Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana, Rusije, SAD-a i Kanade, pridružit će se čelnici Europske unije. Glavna tema - kriza u eurozoni.

>> Sastaju se čelnici skupine G8

Ne očekuje se da će summit rezultirati odlukama o ekonomskoj politici, ali se Obama nada da će potaknuti dijalog o širem pristupu rješavanja krize. Pokušat će i učvrstiti veze s novim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u Bijeloj kući u petak, prije odlaska u Camp David na summit.

Francois Hollande, koji je prije nekoliko dana preuzeo dužnost, već je 'zanjihao' Europu suprostavivši se strogoj politici štednje kao jedinom načinu borbe s krizom, ali i Sjedinjene Države najavom da će povući francuske vojnike iz Afganistana do kraja godine.

Obama će vjerojatno pokušati iskoristiti njihov prvi sastanak u Ovalnom uredu kako bi socijalističkog predsjednika ohrabrio da još jednom razmisli o svom planu da povuče francuske vojnike iz Afganistana prije nego li to učine ostali NATO saveznici. Ali se zato očekuje da će dvojica državnika, pošto su obojica izrazila podršku politici poticanja rasta u Europi, naći zajedničko tlo u pogledu krize u eurozoni koja će vjerojatno dominirati summitom G8.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene