Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi u Hong Kongu

Tisuće na ulicama protiv novih zakona: "Ovo je napad na stabilnost i na sigurnost građana"

Prosvjed u Hong Kongu (Screenshot: Reuters)1
Prosvjed u Hong Kongu (Screenshot: Reuters)1
Aktualno Galerija +0 Prosvjed u Hong Kongu (Screenshot: Reuters)1 Galerija 1/1 >>
Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u nedjelju na ulicama Hong Konga te ispred zgrade parlamenta tražili ukidanje predloženih propisa o izručenju kojim bi se omogućilo da se suđenje odvijaju u kopnenoj Kini, što bi moglo ugroziti temeljne slobode stanovnika grada.

Protivnici prijedloga strahuju od daljnjeg razaranja prava i pravne zaštite u financijskome središtu koje samo sobom upravlja - sloboda zajamčenih kada je Velika Britanija 1997. predala grad Kinezima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Domišljato Pokušao prenijeti 11 kilograma kokaina: Nećete vjerovati u čemu Klizište u Hong Kongu Urušavanje FOTO Ni milijuni im nisu pomogli: Rekordne kiše dovele skupocjene vile na rub kolapsa

Brojni su prosvjednici više od tri sata prosvjedovali trgovačkim i poslovnim četvrtima, Causeway Bayem i Wanchaijem, a tisuće su se okupile ispred sjedišta vlade i zgrade zakonodavnog vijeća.

Policija je izvijestila o oko 22.800 okupljenih na prosvjedima, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 130.000, što govori o najvećem uličnom prosvjedu u Hong Kongu u zadnjih nekoliko godina.

Promatrači kažu da je odaziv stanovnika na prosvjede protiv istog plana prošli mjesec bio manji.

Aktivist veteran i bivši zastupnik Leung Kwok-hung kaže kako smatra da bi vladin potez mogao dovesti do toga da "stanovnici Hong Konga i svi oni koji onamo doseljavaju, izgube pravo na to da ih se ne izručuje kopnenom dijelu Kine". "Jednostavno će biti izručeni nepravednom pravnom sustavu u Kini", smatra Leung.

Neki mlađi prosvjednici kažu da su nakon ovakvog poteza zabrinuti kada su posrijedi putovanja u Kinu, jer se to događa u trenutku kada vlada potiče mlade da prodube veze s kopnenom Kinom i i promiče povezanost Hong Konga s jugom zemlje.

Neki su prosvjednici pozvali šeficu izvršne vlasti Hong Konga Carrie Lam da odstupi, a neki su joj poručili da ga je izdala.

Dio ih je nosio žute kišobrane, simbol pokreta Occupy pro-democracy koji je 2014. paralizirao dijelove Hong Konga punih 11 tjedana. Predložene izmjene izazvale su zabrinutost i među poslovnim elitama, odvjetnicima i grupama za obranu ljudskih prava.

Chris Patten, posljednji britanski guverner Hong Konga koji je 1997. grad predao Kinezima, potez je nazvao "napadom na vrijednosti, stabilnost i na sigurnost Hong Konga". (Hina)

Aktualno "Krila" koja mijenjaju život: Utrka koja je postala simbol herojske borbe i ''dijagnoza koja je to samo na papiru'' Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Maja Blažević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maja Blažević (Foto: IN Magazin) - 3 Maja Blažević (Foto: IN Magazin) - 3 Foto: In Magazin +2 Maja Blažević (Foto: IN Magazin) - 4 Hrvatska "Krila" koja mijenjaju život: Utrka koja je postala simbol herojske borbe i ''dijagnoza koja je to samo na papiru'' 1/8 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene