Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u nedjelju na ulicama Hong Konga te ispred zgrade parlamenta tražili ukidanje predloženih propisa o izručenju kojim bi se omogućilo da se suđenje odvijaju u kopnenoj Kini, što bi moglo ugroziti temeljne slobode stanovnika grada.

Galerija


Protivnici prijedloga strahuju od daljnjeg razaranja prava i pravne zaštite u financijskome središtu koje samo sobom upravlja - sloboda zajamčenih kada je Velika Britanija 1997. predala grad Kinezima.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu - 1 Policija suzavcima rastjerala prosvjednike: Oklopna vozila i vodeni topovi na ulicama Hong Konga Prosvjedi u Hong Kongu Kaos u Hong Kongu: Na ulicama deseci tisuća prosvjednika, došlo je i do okršaja s policijom

Brojni su prosvjednici više od tri sata prosvjedovali trgovačkim i poslovnim četvrtima, Causeway Bayem i Wanchaijem, a tisuće su se okupile ispred sjedišta vlade i zgrade zakonodavnog vijeća.

Policija je izvijestila o oko 22.800 okupljenih na prosvjedima, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 130.000, što govori o najvećem uličnom prosvjedu u Hong Kongu u zadnjih nekoliko godina.

Promatrači kažu da je odaziv stanovnika na prosvjede protiv istog plana prošli mjesec bio manji.

Aktivist veteran i bivši zastupnik Leung Kwok-hung kaže kako smatra da bi vladin potez mogao dovesti do toga da "stanovnici Hong Konga i svi oni koji onamo doseljavaju, izgube pravo na to da ih se ne izručuje kopnenom dijelu Kine". "Jednostavno će biti izručeni nepravednom pravnom sustavu u Kini", smatra Leung.

Neki mlađi prosvjednici kažu da su nakon ovakvog poteza zabrinuti kada su posrijedi putovanja u Kinu, jer se to događa u trenutku kada vlada potiče mlade da prodube veze s kopnenom Kinom i i promiče povezanost Hong Konga s jugom zemlje.

Neki su prosvjednici pozvali šeficu izvršne vlasti Hong Konga Carrie Lam da odstupi, a neki su joj poručili da ga je izdala.

Dio ih je nosio žute kišobrane, simbol pokreta Occupy pro-democracy koji je 2014. paralizirao dijelove Hong Konga punih 11 tjedana. Predložene izmjene izazvale su zabrinutost i među poslovnim elitama, odvjetnicima i grupama za obranu ljudskih prava.

Chris Patten, posljednji britanski guverner Hong Konga koji je 1997. grad predao Kinezima, potez je nazvao "napadom na vrijednosti, stabilnost i na sigurnost Hong Konga". (Hina)

"Krila" koja mijenjaju život: Utrka koja je postala simbol herojske borbe i ''dijagnoza koja je to samo na papiru''