Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski tisak danas gotovo jednoglasno opisuje rezultate prvog kruga lokalnih izbora kao upozorenje predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, ali dodaje da se ipak nije dogodio uzlet ljevice.


Stranka francuskog predsjednika UMP pretrpjela je značajan poraz u prvom krugu jučerašnjih lokalnih izbora održanih samo deset mjeseci nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti što bi moglo uzdrmati Sarkozyjev politički položaj, .

Vezani članci Li Wenliang Upozorio svijet na novu opasnost, pa i sam postao njena žrtva: Policija ga je utišala jer je ''širio glasine'', a danas ga smatraju herojem Gradsko vijeće u Mostaru Bošnjački vijećnici napustili zasjedanje i zaustavili izbor novog gradonačelnika Mostara

Lijevi centar je napredovao, ali nije uspio nanijeti desnici udarac kojeg su najavljivale ankete, a dva su tabora pozvala na mobilizaciju za drugi krug koji se treba održati iduće nedjelje.

Na nacionalnom planu lista lijevog centra i Zelenih dobiva više od 47 posto glasova prema 45 za desnicu, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova. Na izbore je izašlo relativno visokih 65 posto upisanih birača.

Lijevo orijentiran dnevni list "Liberation" navodi da bez obzira na konačne rezultate nakon drugog kruga izbora nedjeljno glasovanje izražava upozorenje Sarkozyju.

Gospodarski list "La Tribune" piše da je upozorenje jasno. "U pogoršanom gospodarskom ozračju, Francuzi ne razumiju ponašanje vođe i to su mu dali na znanje", navodi list.

Katolički "La Croix" ističe da "iako postoji kretanje na lijevo, ne radi se o plimi, već o izražavanju lošeg raspoloženja i iritacije jednog dijela desnog centra" i dodaje da je "Nicolas Sarkozy najavio da će izvući pouku iz poruke Francuza. Znao je da se radi o izborima koji kriju zamku i sada čekamo njegovu reakciju".

Izvjesno je da će socijalisti zadržati vlast u najveća dva francuska grada - Parizu i Lyonu koje su od desnice preuzeli na izborima 2001. Socijalisti se nadaju da će zavladati i trećim po veličini gradom Marseilleom, kao i uporištima desnice Strasbourgom i Tolouseom.

Konačni rezultati bit će poznati nakon drugog izbornog kruga 16. svibnja.