Policijski dosje, ilustracija
Policijski dosje, ilustracija Foto: Getty Images

Nakon gotovo 58 godina riješen je misterij ubojstva devetogodišnje djevojčice u Pennsylvaniji. Slučaj je riješio tinejdžer.


Devetogodišnja Marise, koja je željela biti redovnica, požurila je iz svojeg doma da donese darove u učionicu i ipak stigne na jutarnju misu na vrijeme. To je bilo 18. ožujka 1964. god. Tog poslijepodneva pronađena je u jami. Bila je seksualno zlostavljana i ubijena.

Gotovo 58 godina kasnije državna policija Pennsylvanije identificirala je čovjeka za kojeg kažu da je odgovoran za njezinu smrt.

''Pennsylvanijska državna policija osnovana je 1905. godine, tako da više od pola našeg postojanja istražujemo ovaj slučaj'', rekao je poručnik Devon M. Brutosky, prenosi The New York Times.

Policijski dosje, ilustracija Policija u Pennsylvaniji Foto: Afp

Poručnik Brutosky rekao je da su istražitelji koristili DNK testove i genealoška istraživanja kako bi identificirali Jamesa Paula Fortea, koji je tada imao 22 godine. Živio je šest ili sedam blokova dalje od nje, rekla je policija. Nije poznata povezanost s njom ili njezinom obitelji.

Potraga za Matejem - 2 Još jedna teorija zavjere oko nestalog Mateja Periša ima logično objašnjenje: ''Za takva uvjerenja nema nijednog dokaza...''

Božo Vrkljan Riješen misterij ubojstva u zagrebačkom tramvaju: "Nakon ubojstva sjeo je na avion za Rim, a otkrio ga je mobitel''

Forte je imao 38 godina kada je umro prirodnom smrću, vjerojatno od srčanog udara u baru u kojem je radio, 1980. godine. U evidenciji je pronađen zbog dva zločina koje je počinio - seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Misterij riješio tinejdžer

20-godišnjak Eric Schubert se 2020. godine javio policiji i ponudio im pomoć jer se bavi genealoškim istraživanjem. Pomoću objavljenih DNK uzoraka je napravio obiteljsko stablo Jamesa Paula Fortea. Kako je većina članova obitelji Forte dobrovoljno dala svoj uzorak DNK-a, izbor je spao na četiri osobe.

Zahvaljujući njemu pronađen je ubojica.

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju