Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn oženio se zamjenicom zapovjednika njegove sigurnosne jedinice na iznenadnom vjenčanju i dao joj titulu kraljice Suthide, samo nekoliko dana prije službene krunidbe.

Galerija


Najava neočekivane ceremonije, samo tri dana prije dugo očekivane krunidbe, objavljena je u kraljevskom glasilu, a snimke s vjenčanja prikazane su na svim tajlandskim televizijskim kanalima, piše The Guardian.

Vezani članci Stonoga Prizor iz noćne more: U krevet im se zavukla ogromna stonoga, snimka nije za osjetljive Slika nije dostupna PREMINUO NAJDUGOVJEČNIJI MONARH Na vlasti bio 70 godina, ostavio podijeljenu zemlju

Vajiralongkorn (66), poznat i kao Kralj Rama X, postao je ustavni monarh nakon smrti svog oca, kralja Bhumibola Adulyadeja, u listopadu 2016., nakon 70 godina provedenih na prijestolju.

On je službeno trebao biti okrunjen u budističkim i brahmanskim ceremonijama koje će se održati tijekom tri dana ovog vikenda, završavajući procesijom kroz Bangkok.

Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 2
Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Tajland je od 1932. godine ustavna monarhija, ali kraljevska obitelj još uvijek drži ogromnu odanost, moć i bogatstvo na Tajlandu, a kralj se smatra duhovnim zaštitnikom naroda. Kralj je izoliran od kritika nekim od najstrožih zakona u svijetu.

Kako piše The Guardian, neki kraljevski promatrači i strani mediji romantično su povezali Suthidu s kraljem, ali palača nikada ranije nije priznavala vezu.

Vajiralongkorn je 2014. godine je imenovao Suthidu Tidjai, bivšu stjuardesu Thai Airwaysa, zamjenicom zapovjednika njegove tjelohraniteljske jedinice. Zatim je u prosincu 2016. promovirana u generala u vojsci, a također je dobila i kraljevsku titulu dame.

Vajiralongkorn je prethodno bio oženjen i razvodio se tri puta, a ima sedmero djece. On i Suthida većinu svog vremena provode živeći između Tajlanda i Njemačke, gdje Vajiralongkorn posjeduje dvorac od 12 milijuna dolara u jezeru Starnberg u Münchenu. S njima tamo živi Vajiralongkornov sin.