Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Apeliram na smirivanje situacije'

Tadić zabrinut stanjem na Kosovu, pozvao Srbe na suzdržanost i mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izgreda na sjeveru Kosova i sukoba lokalnih Srba s pripadnicima međunarodnih snaga na Kosovu, u kojima je na obje strane ozlijeđeno više ljudi, srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je veliku zabrinutost zbog sukoba i pogoršanja sigurnosnog stanja na sjeveru Kosova te pozvao kosovske Srbe na suzdržanost i mir.

'Apeliram na smirivanje situacije, jer su očuvanje mira i dijalog jedini načini za rješavanje problema. Međunarodne su snage tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju s njima. Pozivam KFOR na maksimalnu suzdržanost', poručio je Tadić u priopćenju i pozvao 'na prijeko potrebnu suzdržanost i mir'.

Tadić je ukazao kako snage KFOR-a moraju biti neutralne te ne smiju upotrebljavati silu prema građanima, dok kosovski Srbi trebaju održati pribranost i ne nasjedati na provokacije. 'Ni jedan se problem ne može riješiti nasiljem, a dovođenje ljudskih života u opasnost nije doprinos obrani naših interesa. Ljudski su životi vrijednost iznad svega i moraju biti sačuvani', kazao je srbijanski predsednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jasna poruka NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu" Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata

U sukobu ima ozlijeđenih s obje strane

Prištinski mediji na albanskom jeziku na svojim službenim stranicama prenose uglavnom reakcije srbijanskih političkih dužnosnika, dok reakcija predstavnika kosovskih vlasti za sada nema.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) u utorak poslije podne na sjeveru Kosova kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.  Sukob se dogodio nešto poslije 13 sati kada su, po riječima predstavnika KFOR-a, vojnici reagirali u samoobrani ispaljujući gumene metke jer su ih Srbi gađali kamenjem. (HIna)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene