Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povijesna odluka

Finska i Švedska će u srijedu predati zahtjev za članstvom u NATO-u: "Proći ćemo ovaj proces ruku pod ruku"

Rezultati glasovanja u finskom parlamentu
Rezultati glasovanja u finskom parlamentu Foto: Afp
Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka.

"U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve", rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman SASTANAK U BRUXELLESU Grlić Radman o ulasku Finske i Švedske u NATO: "Nitko me nije pitao za predsjednika Milanovića"

Pročitajte i ovo Finski predsjednik Sauli Niinistö VELIKI KORAK Vojni analitičar o ulasku Finske i Švedske u NATO savez: "Prijetnje koje stižu razlog su zašto su se nordijske zemlje odlučile ostaviti neutralnosti"

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu. S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene