Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud oslobodio tursku književnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski je sudac u četvrtak oslobodio uglednu književnicu i tako je završio slučaj koji su promatrači smatrali velikim testom slobode izražavanja u toj zemlji koja se kandidira za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon kraćeg suđenja koje su pratili prosvjedi nacionalista, sudac Irfan Adil oslobodio je književnicu Elif Shafak koja je još u bolnici jer je protekli vikend rodila.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život? Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Uz podršku oporbenih zastupnika Mreža mladih ide na Ustavni sud: "Bez stranačke iskaznice mladi nemaju pravo da se njihov glas čuje"

Bila je optužena, javlja Reuters, zbog toga što su likovi u njezinim djelima govorili o masakru Armenaca što ga je počinilo otomansko carstvo u Prvome svjetskom ratu.

Turske vlasti nisu se složile što je masovna ubojstva u svojem djelu nazvala genocidom.

Turski nacionalisti pokrenuli su postupak protiv nje, a u prosvjedima su se sukobili i s protivnicima suđenja nakon što je objavljena sudska odluka, javio je dpa.

Shafak je optužena u skladu sa spornim turskim zakonom koji EU već kritizira zbog kršenja prava na slobodu govora.

Prema tom zakonu, vrijeđanje države i državnih institucija može
završiti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do tri godine. Književnica nije došla na sud jer jer prije pet dana rodila kćer, ali
priopćila je da je oduševljena sučevom odlukom. No strahuje se da će se u Turskoj suđenja piscima i novinarima nastaviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene