Pčela, ilustracija (Foto: AFP)
Pčela, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Kad je došla kod liječnika, on je posumnjao na upalu rožnice. A onda je pod mikroskopom vidio kako se nešto pomiče.


Iako se vjerovalo da se radi o iznenadnoj i teškoj infekciji oka, žena s Tajvana koju mediji nazivaju samo prezimenom He otkrila je da je nesvjesno postala domaćin četirima minijaturnim pčelama veličine četiri milimetra. One su živjele ispod njezina kapka na oku i hranile se tekućinom iz suznih kanala.

Vezani članci Pao helikopter na Tajvanu Pao helikopter na Tajvanu: Poginuli načelnik glavnog stožera vojske i sedmorica časnika Slika nije dostupna 'Ni jedna pčelinja zajednica ne može proizvesti loš med'

29-godišnja He zatražila je pomoć liječnika zbog nepodnošljive boli u oku u Sveučilišnoj bolnici u gradu Fooyin. Liječnici su bili iznenađeni otkrićem - ispod natečenog kapka bile su četiri pčele. Pčele su uklonjene, a ovaj medicinski slučaj opisan je kao prvi takav na svijetu, piše Intependent.

Šef oftalmologije dr. Hung Chi Ting na konferenciji za novinare kazao je da takvo što nikad nije vidio. "Pod mikroskopom sam vidio nešto što je izgledalo kao noga insekta. Polako sam počeo izvlačiti insekte, i to jednog po jednog, da ne oštetim njihova tijela", kazao je.

29-godišnja He kazala je da je čupala korov na grobu rođaka kad je osjetila da joj je nešto uletjelo u oko. Najprije je pomislila da se radi o pijesku ili prašini i isprala je oko vodom. No bol je postajala sve jača, a do večeri joj je oko bilo jako otečeno i cijelo je vrijeme suzilo.

Dr. Hung najprije je posumnjao na upalu rožnice, no nakon pregleda mikroskopom vidio je da su u oku živi insekti. Četiri minijaturne pčele Halictidae (sweat bees), koje su poznate po tome što ih privlači sol iz ljudskog znoja, izvučene su iz oka He.

Liječnik je kazao da je pacijentica sretna što nije trljala oko jer je mogla zgnječiti i ubiti insekte, što bi vjerojatno dovelo do ozbiljnije ozljede, moguće i sljepoće.

Plenković: "Posjet kineskog premijera velika je šansa za hrvatsko gospodarstvo, a projekt Pelješkog mosta ključna prekretnica"