Obavijesti Video Pretražite Navigacija
danas brojni sastanci

Plenković: "Posjet kineskog premijera velika je šansa za hrvatsko gospodarstvo, a projekt Pelješkog mosta ključna prekretnica"

Poklon za kineskog premijera (Foto: Dnevnik.hr)
Poklon za kineskog premijera (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Poklon za kineskog premijera (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kineski premijer Li Kequiang boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Nakon sastanka u Banskim dvorima s premijerom Plenkovićem i posjeta Saboru, kineskog premijera očekuje susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

15:00 Kineskog premijera Li Keqianga na Pantovčaku je dočekala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?"

11:37 Premijer Plenković i kineski premijer Li Keqiang bili su u Klovićevim dvorima na svečanom otvorenju izložbe "Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život" iz Nacionalnog muzeja Kine.

11:08 Kineski premijer susreo se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Jandroković i Li Keqiang ocijenili su da će bilateralni sporazumi između dviju država potpisani u Zagrebu i u četvrtak u Dubrovniku konkretizirati i ojačati suradnju u nizu područja, kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, sport, znanost i kultura, priopćio je Jandrokovićev ured.

Predsjednik Sabora istaknuo je zadovoljstvo i konstantnim rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje kako će se turistička suradnja dviju zemalja dodatno intenzivirati.

Na sastanku je naglašena i uloga koju Hrvatska može imati u odnosima Kine i Europske unije, stoji u priopćenju.

10:45 Na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka premijera Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga rečeno je kako su dvije zemlje potpisale šest sporazuma. Plenković je kineskog premijera nazvao prijateljem i naglasio kako je ovo njihov šesti susret. Rekao je kako je projekt Pelješkog mosta ključna prekretnica u odnosu Hrvatske s Kinom. "Možemo reći da je ovaj posjet prekretničkog značaja za odnos s Kinom", rekao je Plenković.

Zadovoljan je što postoji veliki interes kineskih gospodarstvenika za sastanak u Dubrovniku. "Veselimo se jačanju suradnje turizma i kulture, posebno malih i srednjih poduzeća. Ovaj današnji posjet vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i gospodarstvo", poručio je Plenković.

"Prijateljstvo Hrvata i Kineza je tradicionalno", rekao je kineski premijer spominjući Marka Pola, istraživača koji je rođen na Korčuli, kao poveznicu Istoka i Zapada. Zahvalio je premijeru na poklonu te spomenuo i uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije. Pritom je izrazio žaljenje što njegova zemlja nije toliko uspješna u nogometu kao Hrvatska.

"Čestitam na uspjehu, znam da je pola milijarde Kineza gledalo utakmicu, tako da imate najviše navijača u Kini", rekao je Li Keqiang.

Razgovore je kineski premijer nazvao plodonosnima te je rekao da je potrebno jačati suradnju i razvojne strategije hrvatske strane."Spremni smo produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture", rekao je kineski premijer.

"Što se tiče robne razmjene, postigli smo suglasnost da ćemo više uvoziti. Sinoć je Plenković na večeri preporučio hrvatske proizvode. Ja sam uživao u hrani i poljoprivrednim proizvodima. Naravno da svi Kinezi imaju istu želju. Što se tiče kineskih turista, spremite više specijalnih turističkih proizvoda namijenjenih Kinezima jer oni će to kupiti i nositi kući", rekao je kineski premijer.

Svečani doček na Markovu trgu

Kineski premijer Li Keqiang stigao je na Markov trg oko 9:30, gdje ga je dočekao premijer Andrej Plenković. Nakon ceremonije službenog dočeka dvojica premijera upisala su se u Zlatnu knjigu, a održan je i zajednički sastanak izaslanstava Hrvatske i Kine.

Dvojica premijera razmijenila su i poklone. Kineski premijer poklonio je Plenkoviću košarkašku loptu, dok je premijer Plenković kineskom premijeru poklonio Rimčev pametni bicikl i nogometnu loptu s potpisima nogometaša, hrvatskih reprezentativaca. 

Poklon za kineskog premijera (Foto: Dnevnik.hr) Poklon za kineskog premijera (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang do sada su se susreli čak pet puta, a premijer Plenković boravio je u službenom posjetu Kini u studenome prošle godine.

Kineski premijer Li Kequiang stigao je u utorak u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put".

Li: Hrvatska i Kina ulaze u "dijamantno razdoblje" odnosa

Hrvatska i Kina spremne su otvoriti "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, uoči sastanka dvaju izaslanstva u Banskim dvorima, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom.

Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lija s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine. Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

"Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana", rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava. "Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je.

Hrvatska i Kina potpisali su u srijedu u Banskim dvorima nekoliko gospodarskih ugovora, uključujući onaj o željezničkoj infrastrukturi i poljoprivredi. Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta.

Idući veliki konkretan projekt mogla bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, rekao je premijer Andrej Plenković. Dvije vlade potpisale su šest sporazuma u Zagrebu. Potpisat će ih još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe.

Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport. Godišnja trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura, daleko u korist Kine. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 250.000 turista.

Summit u Dubrovniku

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući tako intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina. Nakon bilateralnog posjeta Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika. Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu. Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je pak drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog. (Hina)

Aktualno Tko se upustio u ovaj pothvat? Iako mlijeko i sireve uvozimo, Hrvatska će dobiti 10 novih mljekara +0 Uvoz mlijeka i sira (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Tko se upustio u ovaj pothvat? Iako mlijeko i sireve uvozimo, Hrvatska će dobiti 10 novih mljekara 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene