Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident na UN-ovoj konferenciji

Ahmadinedžad izraelsku vladu nazvao rasističkom i izazvao bijes stranih diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani diplomati napustili su UN-ovu konferenciju o rasizmu nakon što je iranski predsjednik izraelsku vlast nazvao rasističkom.

Nekoliko minuta prije nego što je iranski šef države stupio za govornicu, barem troje prosvjednika prerušeno u klaunove dobacivalo mu je 'Rasist! rasist!', a zatim su ih iz dvorane izveli redari UN-a, prenosi agencija AFP.

Pročitajte i ovo Privremeno primirje između Izraela i Palestine - 1 Primirje još dva dana Razmjena talaca zapela na popisu: "Još imamo jednog člana obitelji u zatočeništvu, kao i stotine drugih koji nisu pušteni" Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat

'Poslije Drugog svjetskog rata (saveznici) su proveli vojnu agresiju lišavajući zemlje cijelu naciju izgovarajući se na patnje što su ih pretrpjeli Židovi', objasnio je Ahdmadinedžad u svome govoru. 'Poslali su migrante iz Europe, Sjedinjenih Država i svijeta gdje je počinjen holokaust kako bi uspostaviti rasističku vladu u okupiranoj Palestini', rekao je Ahmadinedžad.

Zapad je 'rasističkom režimu u Palestini' dao 'odriješene ruke da nastave svoje zločine', rekao je Ahmadinedžad, citira agencija dpa. Za rat u Iraku rekao je da su ga planirali 'cionisti (Izrael) i njihovi saveznici' te da 'svjetski cionizam personificira rasizam'.

Neke UN-ove članice bojkotirale su konferenciju

 

Na summitu se nisu pojavile SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Poljska i Italija. Naime, te države su bojkotirale konferenciju zbog straha kako bi mogla biti platforma za ono što je američki predsjednik Barack Obama nazvao 'licemjernim i kontraproduktivnim' antagonizmom prema Izraelu.

Ahmadinedžad je jedini predsjednik koji je prihvatio UN-ov poziv da prisustvuje summitu. Francuska, Britanija i Češka poslale su ambasadore. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, izjavio je kako će diplomati napustiti konferenciju 'Durban II' ako bude korištena kao poligon za napade na Izrael. 'Nećemo tolerirati nikakve ispade ili provokacije' izjavio je Kouchenr za medije.

UN je namjeravao summit fokusirati na ublažavanje etničkih i rasističkih tenzija prema radnicima imigrantima i manjinama. No, govor iranskog predsjednika, koji se pogodio baš sa Danom sjećanja na žrtve Holokausta, osujetio UN-ove planove. Ahmadinedžad je već ranije izjavio kako bi 'Izrael trebalo izbrisati s mape', te je preispitivao postojanje Holokausta.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini komentirao je nemogućnost slaganja 27 članica UN-a oko svrhe konferencije kao veliki neuspjeh. 'Otići tamo i ponašati se poput tihog svjedoka ne koristi ničemu. Samo riskiramo uvlačenje u nešto što nam ne treba', dodao je Frattini. SAD i Izrael napustile su posljednju UN-ovu konferenciju u Durbanu, u Južnoj Africi 2001. kada su arapske države okarakterizirale cionizam kao rasizam.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene