Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Libanonske postrojbe na jugu Libanona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonske snage raspoređuju se u četvrtak na jugu zemlje i povezuju s mirovnim snagama Ujedinjenih naroda kako bi usporedo s izraelskim povlačenjem preuzeli nadzor nad Hezbolahovim uporištima.

Borci Hezbolaha pritajili su se kad su libanonske snage prešle rijeku Litani, dvadesetak kilometara od izraelske granice, objavili su izvori snaga sigurnosti i Reutersovi očevici.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Prekid vatre koji je dogovoren u skladu s rezolucijom Vijeća
sigurnosti UN-a na snazi je od ponedjeljka, a pretpostavlja da se libanonske i snage UN-a od 15 tisuća vojnika razmjeste na jugu i ondje zamijene Hezbolahove i izraelske snage.

Više od stotinu kamiona, transportera i terenaca prešlo je privremeni most na rijeci Litani na putu prema većinski kršćanskome gradu Marjayounu, osam kilometara od izraelske granice.

Neki od ukupno dvije tisuće vojnika UN-ovih snaga UNIFIL-a, koje su otprije u Libanonu, promatrali su ih kako prelaze rijeku.

Deseci ljudi stajali su uz cestu i mahali crveno-bijelim libanonskim zastavama i pozdravljali ih bacanjem riže i cvijeća.

"Bog vas čuvao", vikala je 64-godišnja Khadeeja Sheet. "Ne podržavamo nikoga osim naše vojske".

Izraelska vojska objavila je da je počela s "prijenosom odgovornosti" na jugu i bit će to postupan proces "uvjetovan jačanjem UNIFIL-a i sposobnošću libanonske vojske da preuzme djelotvoran nadzor nad tim područjem".

Više od dvjesto tisuća izbjeglica već se vratilo na uništeni jug
zemlje. Ti povratnici nisu čekali odlazak izraelskih vojnika niti
uklanjanje neeksplodiranoga streljiva diljem područja povratka.

Prema podacima UN-a, kasetna je bomba u četvrtak ubila dvoje djece u južnome gradu Naquori.

Dok se libanonska vojska kreće prema jugu, ondje nema ni traga Hezbolahovim borcima. Nestali su čak i nenaoružani pripadnici toga pokreta koje se prethodnih dana moglo vidjeti kako se voze na mopedima i daju upute novinarima i lokalnome stanovništvu.

Hezbolah je obećao surađivati s libanonskim i UN-ovim vojnicima, ali ta šijitska organizacija jasno je rekla da se neće razoružati niti otići s juga Libanona, a nije obećala niti ukloniti raketne bacače kojima je tijekom 34-dnevnoga rata bombardirala izraelski teritorij.

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema izjavio je da šijitski pokret Hezbolah u Libanonu neće biti razoružan, već integriran u redovnu libanonsku vojsku

'Italija neće ići u Libanon razoružati Hezbolah, koji u Libanonu mnogi smatraju patriotskim pokretom, posebno poslije užasne političke greške počinjene pokretanjem rata', rekao je D'Alema.

Italija će uputiti oko 3.500 vojnika u Libanon u okviru snaga Ujedinjenih naroda, a o čemu će u petak odlučiti vlada, a 24. ili 25. kolovoza i parlament. Glede mandata koji će imati plave kacige u Libanonu, D'Alema je rekako kako će 'naša zadaća biti pomaganje libanonskoj vojsci da preuzme puni suverenitet na jugu zemlje', te kako će operacija trajati više godine tijekom kojih će milicije Hezbolaha 'biti integrirane u libanonsku regularnu vojsku'.

Prema rezolucijama UN-a Hezbolah bi trebao biti razoružan, ali D'Alema drži da će te milicije biti postupno uključene u redovnu libanonsku vojsku.

Zrakoplov tvrtke "Middle East Airlines" sletio je u četvrtak iz Jordana na bejrutsku zračnu luku, označavajući kraj izraelske blokade libanonskog zračnog prostora koja traje 36 dana.

To je prvi komercijalni zrakoplov koji je sletio na međunarodnu zračnu luku "Rafik Hariri" od 13. srpnja kada je izraelsko zrakoplovstvo oštetilo piste jedinog libanonskog međunarodnog aerodroma.

Direktor zračne luke kazao je da je blokada libanonskog zračnog prostora samo djelomično ukinuta, te da imaju dozvolu za letove samo iz i za Aman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene