Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srpski prosjaci organizirano prose u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog organiziranja prosjačenja u nekoliko gradova BiH, tamošnje je tužiteljstvo podnijelo optužnicu protiv Zlatomira Arsenovića iz Srbije.

Broj uličnih prosjaka koji su dio vrlo dobro organiziranih kriminalnih skupina u posljednje vrijeme se u većini gradova znatno povećalo.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

U tim nezakonitim aktivnostima iznimno često su angažirana i djeca, a uglavnom je riječ o građanima Srbije. 

U prilog im ide prozirnost granice između BiH i Srbije, te konfuzni BiH zakoni.Naime, Zakon o prekršajima koji se u FBiH primjenjuje od 1. prosinca 2006, propisuje da inspektori napišu prekršajne naloge osobama koje zateknu u kršenju zakona. Ali količina tih naloga nije dovoljna, te stoga policija ne može djelovati odmah na terenu.

Za strance koji budu zatečeni u nezakonitim radnjama u Federaciji BiH propisano je poludnevno zadržavanje u pritvoru i isto toliko vremena za sudsko izricanje kazne. Nakon toga slijedi deportacija. No, deportirani se vrlo brzo i vrlo lako vraćaju natrag što pokazuje i evidencija prema kojoj su neki više puta privedeni zbog kršenja istog zakona.

To je jedan od prvih slučajeva u kojima sudske institucije BiH podnose optužnicu protiv srbijanskih građana koji su predvodnici organiziranog prosjačenja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene