Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog organiziranja prosjačenja u nekoliko gradova BiH, tamošnje je tužiteljstvo podnijelo optužnicu protiv Zlatomira Arsenovića iz Srbije.


Broj uličnih prosjaka koji su dio vrlo dobro organiziranih kriminalnih skupina u posljednje vrijeme se u većini gradova znatno povećalo.

Vezani članci Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod'' Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

U tim nezakonitim aktivnostima iznimno često su angažirana i djeca, a uglavnom je riječ o građanima Srbije. 

U prilog im ide prozirnost granice između BiH i Srbije, te konfuzni BiH zakoni.Naime, Zakon o prekršajima koji se u FBiH primjenjuje od 1. prosinca 2006, propisuje da inspektori napišu prekršajne naloge osobama koje zateknu u kršenju zakona. Ali količina tih naloga nije dovoljna, te stoga policija ne može djelovati odmah na terenu.

Za strance koji budu zatečeni u nezakonitim radnjama u Federaciji BiH propisano je poludnevno zadržavanje u pritvoru i isto toliko vremena za sudsko izricanje kazne. Nakon toga slijedi deportacija. No, deportirani se vrlo brzo i vrlo lako vraćaju natrag što pokazuje i evidencija prema kojoj su neki više puta privedeni zbog kršenja istog zakona.

To je jedan od prvih slučajeva u kojima sudske institucije BiH podnose optužnicu protiv srbijanskih građana koji su predvodnici organiziranog prosjačenja.