Srbijanska premijerka Ana Brnabić još jednom je iznijela srbijansko viđenje događaja prije 30 godina. Ponovno je zanijekala genocid u Srebrenici, te poručila da Haški sud Vojislavu Šešelju duguje najmanje tri godine života.

Galerija


Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio - bila je jasna srbijanska premijerka Ana Brnabić u intervjuu za Deutsche Welle.

Vezani članci Sakib Mahmuljin General Armije BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina, njegov odvjetnik najavio žalbu: "Ova presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Jezivo otkriće - Masovna grobnica na jugu Srbije, Vučić o svemu šuti: "Što ćemo mi s takvim Srbima?"

''Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj'', rekla je Brnabić.  

Reakcije iz Bosne i Hercegovine nije trebalo dugo čekati

"Ono što vrijeđa nas kao preživjele žrtve genocida je upravo to što se politizira genocid kao činjenica dokazana pred međunarodnim sudovima", komentirao je Ćamil Duraković, bivši načelnik općine Srebrenica. 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, rekao je kako "Svi znamo da je genocid počinjen diljem BiH. Raznovrsne nepravde smo trpili. Pa sam Daytonski mirovni sporazum je nepravedan. Dakle, Vojska Republike Srpske napravi genocid i onda dobije Republiku Srpsku u kojoj vladaju nad ostalim. Mi živimo sa nepravdom. Šta su te riječi u odnosu na takve konstruktivne greške i nepravde?"

"Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja s prošlošću. Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koje će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne možete ili ne želite", rekao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. 

"Sud Šešelju duguje tri godine života"

Na upit o djelovanju osuđenog ratnog zločinca u javnom životu Srbije, Brnabić je Vojislava Šešelja branila riječima da se dobrovoljno predao Hagu, da je kaznu odslužio, da mu se sudilo 13 godina i da mu, prema njezinoj računici, taj sud duguje najmanje tri godine života.

A drugi osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji u Hagu odslužuje kaznu doživotnog zatvora, jutros se uživo telefonom uključio u jutarnju emisiju jedne srpske televizije. U emisiji su gostovali njegov sin Darko, koji ga je i nazvao, Vojislav Šešelj i jedan zastupnik ruske Dume. Mladić dozvolu za javni nastup nije imao, pa je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove pokrenuo istragu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr