Ana Brnabić (Foto: AFP)
Ana Brnabić (Foto: AFP) Foto: Afp

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da u Srebrenici nije bilo genocida, unatoč presudama UN-ovih sudova da su snage bosanskih Srba počinile genocid ubivši tisuće Bošnjaka u ljeto 1995.


Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji okarakterizirali su genocidom zločine vojske bosanskih Srba koja je u srpnju 1995. ubila više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca nakon okupacije te UN-ove zaštićene zone na istoku BiH.

Vezani članci COVID-19 Pad broja novozaraženih u Srbiji, u bolnicama i dalje više od 9000 COVID pacijenata Slika nije dostupna Kontroverzna izjava srbijanske premijerke mogla bi naljutiti mnoge: "Ne mislim da je u Srebrenici bio genocid"

Brnabić je u intervjuu Deutsche Welleu rekla da je to bio "gnjusan zločin", ali ne i genocid.

"Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid. To je bio gnjusni zločin. Ratni zločin", izjavila je srbijanska premijerka.

"Nisam ponosna na to.To nije učinjeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo dogodilo", dodala je.

Njezinu izjavu oštro je osudio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenivši da se radi o "neciviliziranom negiranju zločina genocida kojim se pokušava relativizirati planski provedeno ubojstvo više od 8000 nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova".

"Nadam se da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to ne možete ili ne želite", poručio joj je Zvizdić.

Iako je genocid u međunarodnomn pravu precizno definiran, Brnabić, stručnjakinja za poslovno upravljanje i marketing, u intervjuu je ponudila svoju vlastitu definiciju.

"Mislim da je…znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada…genocid je kada poubijate cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj", smatra Brnabić.

Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. definira genocid kao "bilo koje od niže navedenih dijela, počinjenih u namjeri da se potpuno ili djelimično uništi kao takva neka nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa: ubojstvo članova grupe, teška povreda fizičkog ili mentalnog integriteta članova grupe, namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uvjetima koji trebaju dovesti do njenog potpunog ili djelimičnog uništenja, mjere usmjerene ka sprječavanju rađanja u okviru grupe i prinudno premještanje djece iz jedne grupe u drugu".

Genocid u Srebrenici uporno niječu i ostali srbijanski dužnosnici, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Postupajući prema tužbi BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna što ga nije sprečila i kaznila počinitelje tog najtežeg zločina po međunarodnom pravu.

Srbijanski mediji bliski režimu ocijenili su da je novinar koji je intrevjuirao brnabić, Tim Sebastian ''bezobrazan i neodgojen'', ''bahat'', ''neprofesionalan i pristrasan'', a sa druge strane se navodi da je premijerka žestoko branila Srbiju usred Berlina. Britanski novinar Tim Sebastian inače je poznat po teškim pitanjima koje postavlja u svojim ''hard talk'' intervjuima, a njima je rešetao i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ovo nije prvi put da je Brnabić zanijekala genocid u Srebrenici - zadnji je put to učinila u siječnju ove godine u intervjuu za londonski Economist Radio. (I.D. / Hina)