Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u zemlji

Šri Lankom odjekuju nove eksplozije, u tijeku su racije na istoku zemlje, a predsjednik otkrio da je jedan od organizatora napada poginuo

Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP)
Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Foto: Afp
Šri Lankom odjekuju nove eksplozije, a policija i vojska intenzivno tragaju za 70-ak sumnjivaca povezanih s Islamskom državom diljem zemlje. Otkriveno je da je i jedan od organizatora terorističkih napada, poginuo u jednom od napada koji su se dogodili na sam Uskrs.

Tri ekplozije zatresle su grad Kalmunei na istoku Šri Lanke tijekom vojno-policijskih racija kojima je cilj potraga za osumnjičenicima za terorističke napade provedene tijekom Uskrsa širom te zemlje, prenosi RT. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili nastaloj šteti.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev "Ubijte ih sve!" Putinov trbuhozborac najavio brutalnu osvetu za pokolj: "Moraju biti ubijeni, ali mnogo je važnije od toga..." Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Navodni vođa koji stoji iza usrsnih napada u Šri Lanki, i sam je poginuo je jednom od terorističkih napada protekle nedjelje, odnosno u napadu na Shangri-La hotel u šrilanskoj prijestolnici Colombu.

Vijest je obznanio šrilanski predsjednik Maithripala Sirisena, a riječ je o radikalnom muslimanskom propovjedniku Zahranu Hashimu, prenosi BBC.

Hashim je, prema riječima šrilanskog predsjednika, vodio napad na hotel, a s njim je u pratnji bio i još jedan bombaš identificiran samo kao Ilhan.

Sirisena je rekao i da obavještajne službe Šri Lanke vjeruju da je u vrijeme napada u zemlji bilo oko 130 sumnjivaca povezanih s takozvanom islamskom državom te da policija i vojska još uvijek tragaju za njih 70 koji su u bijegu.

Koja je točno bila Hashimova uloga u napadu na Shangri-La hotel, šrilanski predsjednik nije precizirao, no podsjetimo, to je bio tek jedan od šest terorističkih napada diljem te zemlje na uskrsnu nedjelju.

U napadu je podsjetimo, ubijeno najmanje 250 osoba, a vlasti za napad krive lokalnu islamističku ekstremističku grupu National Tawheed Jamath (NTJ).

Hashim je postao ozloglašen u Šri Lanki nakon što je NTJ vandalizirao budističke kipove te nakon što se pojavio u videu na YouTubeu, u kojem bez maske na licu, uz još šestoricu maskiranih muškaraca, priseže vjernost Islamskoj državi.

Policija u kući pronašla snimku i zastavu IS-a

Šrilanska policija je u petak priopćila da je zaplijenila eksploziv i zastavu skupine Islamske države (IS) tijekom pretrage kuće u Sammanthuraju, 370 km istočno od Colomba, u kojoj su boravili počinitelji krvavih napada na Uskrs.

U toj je kući snimljena videosnimka na kojoj IS preuzima odgovornost za napade na Uskrs u kojima je ubijeno 253 ljudi na tom otoku u južnoj Aziji.

Na njoj se vidi kako osmorica muškaraca prisežu na vjernost vođi IS-a Abou Bakr al Baghdadiju.

"Pronašli smo pozadinsko platno korišteno za snimanje videa" i zastavu IS-a, dodaje policija u priopćenju.

Usto je pronađeno oko 150 štapova dinamita i stotinjak čeličnih kuglica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene