Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znijekao da je vođa skupine

Srbija: Tajkun optužen za šverc cigareta optužuje političare za ucjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni srbijanski tajkun Stanko Subotić Cane zanijekao je danas pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal da je vođa kriminalne skupine koja je krijumčarila cigarete i optužio pojedine srbijanske političare da su ga ucjenjivali i montirali sudski proces kako bi mu iznuđivali novac.

Subotić, kojem se dosad u Beogradu u odsustvu sudilo po optužnici za šverc cigareta 90-ih godina prošlog stoljeća u Srbiji, ustvrdio je kako se legalno bavio poslom i da je njegovo poduzeće "Mia ub" imalo službena prava za prodaju cigareta te da je poslovao isključivo u skladu sa zakonom.

"U cijelosti pobijam navode optužnice. Nisam imao nikakvu potrebu osnivati fantomske tvrtke i nije bilo nikakve osnove da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici", istaknuo je Subotić pred vijećem Specijalnog suda za organizirani kriminal, sedam godina nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak, a potom podignuta i Interpolova tjeralica.

Subotić je pred sudom izjavio kako mjesečno zarađuje 60.000 švicarskih franaka, ustvrdivši kako su kampanja i optužbe protiv njega počele u medijima par godina nakon političkih promjena u Srbiji 5. listopada 2000. godine, a cilj tih napada bio je, kako tvrdi, da se "vlast dočepa" njegova novca i imovine.

"Tadašnji ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović je 2002. pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene da me ucjenjuje i traži velike pare da se istraga ne povede protiv mene", kazao je Subotić, a prenose beogradski mediji.

>> Stanko Subotić Cane osuđen na šest godina zatvora

Subotić je optužio i nekolicinu drugih političara da su do 2006. dolazili kod njega i pričali kako će "riješiti istragu, ali uz koncesije" - novac ili drugu kompenzaciju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Auto u kamionu pokušao ga prošvercati FOTOGALERIJA Carinike šokiralo što su pronašli ispod cerade kamiona

"Ja sam sve to pravosuđu Srbije pokušavao poslati posredstvom medija svih ovih godina, ali to nije urodilo plodom…", ustvrdio je Subotić, naglasivši kako je 2006. godine u Srbiji imao investicije vrijedne više desetina milijuna eura.

Subotić je ustvrdio kako je, posredstvom svog Fonda za razvoj demokracije, dao više od milijun eura za financiranje Demokratske stranke (DS), kojoj su predsjednici bili nekadašnji premijer Zoran Đinđić te bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić. Subotić tvrdi kako je protiv njega pokrenut kazneni postupak dva tjedna nakon što je uplatio posljednji iznos.

Subotić je, prenose beogradski mediji, ispričao pred sudom kako su "u više navrata na njega vršili pritisak Boris Tadić i njegovi najbliži suradnici" koji su dolazili kod njega. U tom je kontekstu, navode mediji, spomenuo nekadašnjeg šefa Tadićeva ureda Mikija Rakića i bivšeg šefa srbijanske diplomacija Vuka Jeremića.

Subotić je pred sudom istaknuo i da je njegova tvrtka "Mia ub" poslovala sukladno tadašnjim zakonima i da je ostvarivao velike profite.

"Obveze prema državi su bile veoma male, oko jedan posto, i ja sam imao sreću da se tim poslom bavim. Međutim i taj jedan posto je bio besmislen zbog velike inflacije 90-ih", ustvrdio je Subotić, koji danas živi u Švicarskoj.

Subotić je rekao i da ne poznaje nekadašnjeg ravnatelja Savezne uprave carina SR Jugoslavije Mihalja Kertesa, koji je jedan od još 13 suoptuženih u tom procesu.

Subotiću se do sada sudilo u odsustvu jer je bio nedostupan srbijanskom pravosuđu do srpnja ove godine, kada mu je sud ukinuo tjeralicu i odluku o pritvoru zamijenio jamstvom od 538.000 eura. Subotić je upisom hipoteke na jednu od svojih kuća položio jamstvo sredinom srpnja.

Žalbeni sud u Beogradu prošle je zime ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog zlouporaba službenog položaja, kad su mu privremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravomoćnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu organizirane skupine koja je krijumčarila cigarete tijekom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih dalje poduzećima i fizičkim osobama, temeljem čega je proračunu Srbije nanesena šteta od 28 milijuna eura i šest milijuna američkih dolara. To su, po navodima optužnice, radili uz pomoć dužnosnika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak kamiona s cigaretama bez evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili u više skladišta po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je, unatoč višegodišnjoj tjeralici, slobodno živio i radio u Šviccerskoj, a 2008. godine Moskva ga je odbila izručiti Srbiji jer ruski zakon nije priznavao kazneno djelo zloporabe službenog položaja, za koje ga se teretilo u Srbiji kao vlasnika tvrtke posredstvom koje su, po optužnici, krijumčarene cigarete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene