Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Opasna bakterija

Njemačka priznala: Španjolski krastavci nisu krivi za EHEC

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski farmeri su bijesni jer je Njemačka prstom ukazala na njihove krastavce kao izvor zaraze. Posljedice se već vide i strahuju od novih gubitaka, a tone povrća bacaju se na dnevnoj bazi.

 Optužbe da se opasna bakterija nalazi baš u njihovom povrću došla im je u najgore moguće vrijeme, prije ljetne sezone kad im je najveća zarada. Inženjer agrikulture Amaya Pollo tvrdi da su Španjolci optuženi bez ikakva dokaza te da informacije prije objavljivanja u medijima nisu bile provjerene. Španjolske vlasti su ogorčene lažnim optužbama, a problem su i golemi financijski gubici koje je zbog toga pretrpjelo španjolsko gospodarstvo. Špekulira se svotom od oko 200 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak završila utrku Španjolska maratonka zaražena Escherichiom coli Slika nije dostupna Ne postoje dokazi Španjolska: Nema dokaza za optužbe na epidemiju E.coli

Pollo je vlasnik staklenika u kojem uzgaja krastavce i već je osjetio pad prodaje, i to ne samo u izvozu već i domaće stanovništvo izbjegava povrće. Najmanje što je trenutno trebalo Španjolskoj koja bilježi nezaposlenost od 21 posto i pokušava izaći iz recesije jest skandal s otrovanom hranom.

Službena potvrda iz Njemačke

Nakon provedenih testiranja, njemački je ministar poljoprivrede Robert Kloos priznao da krastavci iz Španjolske nisu uzročnik epidemije bakterijom E.coli od koje je do sada umrlo 16, a razboljelo se više od 1.200 osoba. 'Njemačka priznaje da krastavci nisu uzročnik zaraze', izjavio je navečer Kloos na sastanku ministara poljoprivrede EU zemalja koji se održavao u Mađarskoj.

Njemačka je još prije nekoliko dana pozvala svoje građane da ne jedu krastavce, zbog čega španjolska poljoprivredna industrija gubi ogromne novce. Priznanje njemačkog ministra da bakterije E.coli ne potječu iz krastavaca gorka je utjeha španjolskim povrtlarima. 'Njemačka je optužila Španjolsku za epidemiju E.coli bez ikakva dokaza, čime je španjolskoj proizvodnji nanešena nepopravljiva šteta', kaže španjolska ministrica poljoprivrede Rosa Aguillar koja je kako bi svijetu prenijela da su krastavci zdravi, snimljena kako i sama jede jedan.

U ovome trenutku još uvijek nije jasno što je doista uzrok zaraze koja se sa područja Njemačke proširila na još nekoliko europskih zemalja. (J.G./Agencija Vlm)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene