Nekoliko stotina žena u Madridu u petak nakon ponoći dočekalo je Međunarodni dan žena udarajući loncima i tavama.

Galerija


Žene su se okupile u ponoć na trgu Puerta del Sol u središtu Madrida obilježivši Dan žena prosvjedom na kojem su tražile veću rodnu ravnopravnost. Neke su nosile odjeću ljubičaste boje koja je posljednjih godina postala zaštitni znak prosvjednika za ženska prava.

Vezani članci Milan Bandić u Gradskoj skupštini Rasprava o njima u ponedjeljak: Većina prihvatila 86 amandmana Bandića i HDZ-a na GUP Tisuće na prosvjedu u Madridu protiv Sanchezove politike prema Kataloniji (Foto: AFP) Španjolska desnica mobilizirala desetke tisuća prosvjednika: "Sanchez ostavka!"

"Bitno je prosvjedovati na dan poput Dana žena jer još postoje mnoge razlike i problemi u društvu s kojima se žene suočavaju i moraju ih prevladati. Mi smo u patrijarhalnom društvu", rekla je jedna od prosvjednica, 21-godišnja studentica filmske umjetnosti Abril Vilatrollol.

Dodala je kako se ponekad boji za svoju sigurnost kada ide kući noću nakon zabave i ustvrdila kako postoji očita diskriminacija žena u filmskoj industriji. U petak se tijeom općeg štrajka u Španjolskoj očekuju veći skupovi.

Rodna ravnopravnost je uoči parlamentarnih izbora 28. travnja postala pitanje koje u Španjolskoj izaziva podjele. Nova krajnje desna stranka Vox, koja će po anketama po prvi puta osvojiti mjesta u parlamentu, pozvala je na brisanje španjolskih zakona za rodno nasilje.

Konzervativna Narodna stranka neće sudjelovati na glavnim prosvjedima 8. ožujka jer tvrdi da ih je politizirala ljevica. S druge strane, socijalisti premijera Pedra Sancheza su rodnu ravnopravnost postavili kao prioritet svoje vlade i kampanje za ponovni izbor. (Hina)

Junak Petković iskreno nakon rušenja Benfice: "Nisam igrao za izbornika. Igrao sam za Dinamo"

Poslodavci negoduju: Lani za neopravdana bolovanja platili 800 milijuna, a time se moglo zaposliti 8000 radnika