Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žene na vodećim funkcijama

Uz Hrvatsku, još samo 10 država u svijetu ima predsjednicu: Evo tko sve pripada tom šarolikom društvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koju vodi predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović je jedna od svega 11 žena u svijetu koje obnašaju predsjedničku dužnost.

Među svjetskim političkim liderima, žena je svega 6,3 posto.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Tek 11 žena obnaša dužnost predsjednice države. Uz Hrvatsku, tu su predsjednice Litve, Malte, Estonije, Gruzije, Nepala, Tajvana, Singapura, Etiopije, Trinidada i Tobaga, Maršalovih otoka.

Što se tiče vlada, u svijetu ih predvodi 10 žena, kancelarki i premijerki. Među njima su Angela Merkel, Tereza May, Ana Brnabić.

Više od stotinu zemalja nikada ni na jednoj od dviju dužnosti nije imalo ženu. Možda će zvučati neobično, ali među tim su zemljama predvodnice demokracije poput Sjedinjenih Država, Nizozemske, Belgije ili Japana.

Kada govorimo o parlamentima, postotak je nešto bolji.

U svijetu žene čine 24 posto parlamentaraca.

Zanimljivo je da je najviše žena u parlamentu Ruande - u donjem domu čine čak 61,3 posto. No, u tri zemlje, žena u parlamentu uopće nema: u otočnim državama Mikroneziji, Papui Novoj Gvineji i Vanuatuu.

Na ministarskim mjestima u svjetskim vladama sjedi 18,3 posto žena. Većinom im se dodjeljuju sektori poput zaštite okoliša i energije, socijale, obrazovanja i obitelji.

U aktualnoj hrvatskoj Vladi imamo pet ministrica, a 20 ministarstava.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene