Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raketa SpaceX Falcon poletjela je u nedjelju iz Kalifornije i odnijela u svemir satelit na praćenje klimatskih promjena, zatim se okrenula i uz velike teškoće sletjela na platformu u Tihom oceanu, objavili su dužnosnici.


Osnovni dio rakete spustio se na platformu u Tihom oceanu, ali je prizemljio jako grubo i slomio jednu od svojih 'nogu', napisao je vlasnik SpaceX-a Elon Musk na Twitteru.

Vezani članci Kina lansirala novu raketu - 4 Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Pamtite li legendarnu fotografiju s četvoricom šmokljana? Oduševit će vas što je jedan od njih postao

Raketa visoka kao 22-katnica poletjela je po magli iz zračne naze Vandenberg uz kalifornijsku obalu oko osam sati navečer, prikazala je televizija NASA-e.

Uspješno slijetanje na oceansku platformu bilo bi drugo veliko postignuće SpaceX-a, mjesec dana nakon što se raketa uspješno vratila na Zemlju u Floridi. Bio je to ključan korak u Muskovu nastojanju za razvojem jeftine, višekratne rakete.

I dva prethodna pokušaja slijetanja na ocean u 2015. bila su neuspješna. Ipak, raketa je uspješno u orbitu ponijela američko-europski satelit Jason-3.

Satelit težak 550 kilograma četvrti je iste serije koji će analizirati oceane, ključne za praćenje klimatskih promjena na Zemlji. (Hina)