Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško slijetanje

TRENUTAK KATASTROFE 70 metara visoka raketa ostala bez noge, srušila se i eksplodirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatičan trenutak u kojem je raketa SpaceX Falcon 9 uspješno, ali uz velike teškoće, prizemljena na platfotmu u Tihom oceanu, zabilježen je kamerom.

Video zapis snimljen s platforme u Tihom oceanu na koju je raketa sletjela prikazuje trenutak u kojem, zbog velike siline prilikom slijetanja, raketa ostaje bez jedne noge, što potom uzokuje destabilizaciju i pad.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Ante Radonić Muskovi sateliti Neobične pojave na nebu: "Uvijek je nekoliko satelita blizu Hrvatske, gore ih je već 3000"

Raketa visoka 70 metara srušila se na platformu što je uzrokovalo snažnu eksploziju. Iz ureda Elon Muska objašnjavaju kako je uzrok lošem slijetanju bila gusta magla kao i niske temperature i led koji se stvorio na vanjskim dijelovima rakete.

Raketa SpaceX Falcon poletjela je u nedjelju iz Kalifornije kako bi odnijela u svemir satelit za praćenje klimatskih promjena, zatim se okrenula prema Zemlji, a na platformu u Tihom oceanu sletjela je uz velike poteškoće. Prilikom snažnog prizemljivanja, slomljena joj je jedna noga zbog čega se raketa prevrnula što je potom uzrokovalo eksploziju.

I dva prethodna pokušaja slijetanja na ocean u 2015. bila su neuspješna. Uspješno slijetanje na oceansku platformu bilo bi drugo veliko postignuće SpaceX-a, mjesec dana nakon što se raketa uspješno vratila na Zemlju u Floridi. Bio je to ključan korak u Muskovu nastojanju za razvojem jeftine, višekratne rakete.

Ipak, raketa je uspješno u orbitu ponijela američko-europski satelit Jason-3. Satelit težak 550 kilograma četvrti je iste serije koji će analizirati oceane, ključne za praćenje klimatskih promjena na Zemlji, prenosi Daily mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene