Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu do 25 godina zatvora

Slučaj koji je šokirao naciju: Očekuje se presuda slovačkom poduzetniku za ubojstvo novinara

Marian Kocner (Foto: AFP)
Marian Kocner (Foto: AFP) Foto: Afp
Slovačkom poduzetniku Marianu Kočneru u četvrtak će biti izrečena sudska presuda za ubojstvo novinara koje je šokiralo naciju, otkrilo korupciju na visokoj političkoj razini i na kraju dovelo do pada vlade.

Ovome multimilijunašu i njegovim suučesnicima prijeti do 25 godina zatvora za ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u veljači 2018.

Pročitajte i ovo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Oboje u dobi od 27 godina, ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući u blizini Bratislave.

Tužitelji tvrde da je poduzetnik Marian Kočner, o kojemu je Kuciak pisao u sklopu istraživanja o poduzetnicima povezanim s politikom, naručio njegovo ubojstvo.

Ako budu proglašeni krivima, Kočneru i njegovim pomagačima Tomašu Szabou i Aleni Zsuzsovoj isti dan će biti izrečena presuda. Tužiteljstvo traži da svi troje dobiju 25 godina zatvora.

"Ja nisam ubojica"

U svojim završnim riječima u srpnju Kočner je odbacio umiješanost u ubojstvo.

"Ja nisam svetac, ali nisam ni ubojica. Sigurno nisam budala koja ne bi shvatila do čega bi dovelo ubojstvo novinara", kazao je on pred porotom.

U lipnju se obratio Kuciakovom ocu u sudnici: "Žao mi je zbog toga što se dogodilo vašem sinu, vjerujte mi, ali ja nemam ništa s tim."

Od petero optuženih u tom slučaju, dvojica su priznala krivnju i već su im izrečene presude.

Zoltan Andrusko, posrednik u zavjeri za ubojstvo, osuđen je na 15 godina zatvora u prosincu 2019. nakon što je pristao na nagodbu.

Bivši vojnik i prrofesionalni ubojica Miroslav Marček osuđen je na 23 godine zatvora u travnju za ubojstvo para.

Ubojstva su probudila Slovačku

Tužitelji tvrde da je Andrusko bio posrednik u ubojstvu te da je unajmio Marčeka i njegovog rođaka Szabu na zahtjev svoje prijateljice Zsuzsove, koja je pak slušala Kočnerova naređenja.

Dvostruko ubojstvo bacilo je u krizu zemlju od 5,4 milijuna ljudi i izazvalo najveće prosvjede od pada komunizma.

Tadašnji premijer Robert Fico bio je prisiljen podnijeti ostavku u ožujku 2018., a na dužnosti ga je zamijenio Peter Pellegrini, njegov zamjenik i član njegove stranke Smer.

Međutim, na ovogodišnjim općim izborima pobijedila je oporba, što je otvorilo put za novu vladu desnog centra na čelu s Igorom Matovičem iz antikorupcijske stranke OLaNO.

"Smrt Jana Kuciaka i Martine Kušnirove otvorila je oči slovačkom narodu", kazao je Matovič za AFP u veljači.

Bivši ministar pravosuđa Daniel Lipšic, pravni zastupnik ubijenog para na suđenju, slaže se s tim mišljenjem. On je rekao d aje prije tog dvostrukog ubojstva Slovačka bila "apatična".

"Ubojstva su probudila Slovačku", rekao je Lipšic za AFP.

Na izricanju presude pojavit će se samo Kočner, koji je već u zatvoru nakon što je osuđen na 19 godina zbog krivotvorenja ranije ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene