Ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Kovačić)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) Foto: Pixsell, Goran Kova?i?

Pitanje rada nedjeljom Sloveniju dijeli već desetljećima, a njime se bavio i tamošnji Ustavni sud.


Narodna skupština Slovenija u utorak je usvojila izmjene Zakona o trgovini prema kojima trgovine više neće moći raditi nedjeljom i blagdanima.

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije Ilustracija DHMZ prati situaciju u Sloveniji, oglasio se i MUP

Iznimke su manje trgovine, do 200 kvadratnih metara, poput onih na benzinskim postajama, stanicama i u bolnicama kao i druge manje trgovine ako u njima u te dane kupce uslužuju sami vlasnici ili uz pomoć studenata i umirovljenika.

Zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima prijedlog je zastupnika Ljevice, a na današnjem izglasavanju izmjene zakona podržale su i druge stranke. Od ukupno 90 članova skupštine, glasovanju je pristupilo njih 85 te je zabrana izglasana s 13 glasova protiv.

„U velikim trgovinama zaposleno je oko 115 tisuća ljudi od kojih neki moraju raditi nedjeljom, što znači da nedjelju nemaju slobodnu i ne mogu je provesti s obitelji“, rekao je Luka Mesec u ime predlagača.

Zakonske izmjene trebale su ići u drugo i treće čitanje još tijekom ljeta no na dnevni red došle su tek u rujnu. Usvojene izmjene Zakona na snagu stupaju 15 dana od objave u Narodnom listu.

Pitanje rada nedjeljom Sloveniju dijeli već desetljećima, a njime se bavio i tamošnji Ustavni sud. U rujnu 2003. godine građani su se o ovom pitanju izjašnjavali i na referendumu te je zabranu rada nedjeljom podržalo oko 57 posto glasača.

Izmjenama Zakona o trgovini nije zadovoljna slovenska vlada, ali ni Gospodarska komora Slovenije iz koje spominju i moguće pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, piše 24ur.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju