Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u petak da Hrvatska nema razloga za slavlje, nakon što se Sud EU-a u Luksemburgu proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske.


"Nije baš pravo vrijeme da u Hrvatskoj otvaraju šampanjac, morat će prije ili kasnije shvatiti da trebaju poštovati arbitražnu presudu", kazao je Šarec u izjavi novinarima.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Problemi u regiji: U Srbiji više od 4000 novozaraženih, znatan rast i u BiH. Sloveniji nedostaje cjepiva Janez Janša Janša se suprotstavio Verhofstadtu oko slobode medija i sarkastično mu poručio da ''Slovenija nije Kongo''

Po njegovim riječima, Sud EU-a je doduše proglasio svoju nenadležnost, ne izjašnjavajući se o meritumu tužbe, ali je u obrazloženju odluke naveo kako arbitražu treba poštovati.

"Jasno je napisano da je arbitraža važeća i da treba poštovati međunarodno pravo", ustvrdio je Šarec dodavši kako je stvar interpretacije kako će se odluka Suda u Luksemburgu doživljavati.

Upitan je li možda podnošenje tužbe protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne presude, na što se odlučila prijašnja vlada Mire Cerara, bila pogreška, Šarec je rekao da je o tome teško suditi.

"Odluku o tužbi donijela je vlada na odlasku, pred kraj svog mandata, ali ova presuda ipak ponovo naglašava poštovanja međunarodnog prava, zato mislim da tužba nije bila pogreška", kazao je Šarec koji je u ponedjeljak podnio ostavku na svoju dužnost, čime je njemu i vladi prestao puni mandat i obavljaju tehničke poslove.

"Moram izraziti veliko zadovoljstvo onim što je sud utvrdio, što je izričito potvrdio ono što Slovenija tvrdi i što nijedna druga država ne osporava, da je arbitražna presuda valjana, obvezujuća i da je moraju ispuniti obje zemlje", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, nakon što se Sud EU-a u Luksemburgu proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske. (MT/Hina)