Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažna poruka

Plenković o presudi Suda EU-a: "Slovenija mora prestati poduzimati jednostrane mjere"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr/DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dao je izjavu o odluci Suda EU-a, koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže.

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici. No pozvali su obje strane da nastave raditi na rješavanju spora. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Slovenska strana odluku je proglasila "hladnim tušem", a Andrej Plenković već je ranije na Twitteru napisao da je ovo pobjeda hrvatskih argumenata. 

U Banskim dvorima premijer je dao i službenu izjavu.

"Današnja presuda pobjeda je hrvatskih argumenata i potvrda da je Hrvatska bila u pravu kada je tvrdila da sud EU-a nije nadležan za sva pitanja. Sud je potvrdio da arbitražni sporazum nije dio prava EU-a te da sud nije dužan tumačiti njegov pravni status kao ni status s njim povezane arbitražne odluke te da je riječ o pitanjima međunarodnog prava. Želim istaknuti političko vodstvo Vlade, angažman Ministarstva vanjskih poslova, i doprinos stručnjaka", rekao je Plenković i zahvalio im svima na radu u ovom predmetu. Spomenuo je i Katedru za europsko pravo i Katedru za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu te i njima zahvalio. 

Slovenija mora prestati kažnjavati hrvatske ribare

"Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegova rješavanja sukladno međunarodnom pravu. To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim postupcima ne može ništa postići. Pozivamo Sloveniju da prestane poduzimati jednostrane mjere uz našu zajednički granicu koja nije konačno utvrđena, a posebno na moru na prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja hrvatskih ribara. Čim to učine, Hrvatska će odustati od ranije poduzetih recipročnih mjera ne koje smo danas prisiljeni zbog jednostrane odluke i postupanja Slovenije", rekao je. 

Je li spreman na sve scenarije, pitali su novinari Plenkovića. Ponovio je da Hrvatska želi riješiti problem sa Slovenijom. 

"Nakon neuspjeha ove tužbe, svaki daljnji dogovor podrazumijeva dogovor dviju strana. Ne postoji više pravno sudbeno tijelo na koji se ova tema može postaviti, a da na njega Hrvatska ne da pristanak. Mi smo zrele države, prijateljske države. Apeliram i na kolege u Sloveniji, Hrvatska je prijatelj Sloveniji. I bit će. Drugog puta nemamo. Želimo kroz dijalog riješiti pitanja. Uz političku volju do rješenja možemo doći", rekao je.  

"Krstičević nije nudio ostavku"

Na pitanje je li točno da mu je ministar Damir Krstičević ponudio ostavku, Plenković je odgovorio da to nije točno. Rekao je da je ministar danas na sprovodu poginulih pilota. Premijer je dodao da je Krstičević dobar ministar i naveo njegova postignuća. 

"Pogođen je osobno ovim napisima, vrlo je emotivan, kao što znate. Razgovarat ćemo preko vikenda i vidjeti kako dalje", kazao je Plenković, a na dodatno pitanje zašto će razgovarati ako ministar nije ponudio ostavku, kaže da je to stoga što je pod pritiskom.

Demografske mjere

Premijer je na konferenciju došao nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.

 "Iskoristili smo naše predsjedanje EU-om te smo ovu temu nametnuli kao jednu od glavnih", rekao je Plenković i ponovio kako je njegova Vlada povećala roditeljske naknade za drugih šest mjeseci te da novo povećanje slijedi 1. travnja, kada će naknada iznositi 5643 kune, da su povećali dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, osobni odbitak za djecu, spomenuo je izgradnju i rekonstrukciju vrtića, stipendije za studente, POS-ove stanove...

"Ministarstvo je danas predstavilo nove mjere koje je Vijeće razmotrilo. Dali smo još neke sugestije koje će ministrica uzeti u obzir. Riječ je dokumentu koji bi trebao biti okvir za idućih 10 godina. U ovoj godini uz povećanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci, nastavit ćemo s aktivnostima na programu 'Igraj se i uči' o produženom boravku u školama i ljetni program, a uvodimo i dječju karticu. To je kartica za obitelji s djecom temeljem koje će imati odgovarajuće povlastice na različite sadržaje i usluge. Ide se i sa mjerom 'Poslodavac, prijatelj obitelji', kao i daljnjim potporama općinama za razvoj predškolskih aktivnosti ", najavio je Plenković. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene