Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojili hrvatski prigovor

Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju

Slovenija je tužila Hrvatsku jer ne provodi arbitražu, nakon čega se Hrvatska žalila tvrdeći da Sud Europske unije nije nadležan za tu tužbu. Sud je danas prihvatio hrvatske argumente. Na tu odluku nema žalbe. Službene izjave Zagreba i Ljubljane tek se čekaju, no pristižu prve reakcije.

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

S ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU-a konačne su i nema žalbe. Odluku je Sud objavio i na Twitteru, na engleskom, hrvatskom i slovenskom jeziku.

  

Počele su spristizati reakcije na presudu. Premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao da je riječ o pobjedi hrvatskih argumenata te je pozvao Sloveniju na dijalog. Službenu izjavu Plenković će dati u 11:30.

 

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. Slovenija također tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba te direktive o pomorskom prostornom planiranju.

  Pročitajte i ovo Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP) Dolazi na inauguraciju Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati mišljenje o arbitraži: "Dijalogom treba naći rješenje za granicu"

Pročitajte i ovo Nezavisni odvjetnik EU-a dijeli stajalište s Hrvatskom Arbirtaža Mišljenje nevisnog odvjetnika je pozitivan signal, ali može biti i politička poruka koja znači: "Sjednite i razgovarajte"

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU-a, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije. Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovore.

Slovenski mediji: Nakon odluke suda implementacija još teže ostvariva

Mogućnosti Slovenije da preko suda utječe na implementaciju arbitražne presude o granici i tako izvrši pritisak na Hrvatsku bitno su smanjene nakon današnje odluke suda EU-a, koji se je u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske oko arbitraže proglasio nenadležnim, prve su ocjene slovenskih medija u petak.

Upozoravaju i da to neće imati posljedica na službeno stajalište Slovenije prema kojoj je u smislu međunarodnog prava arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država i dalje na snazi i da je za obje strane provedba arbitražnog razgraničenja obvezujuća.

No, istina je da će sada put prema implementaciji arbitražnog rješenja biti još teži nego do sada, navodi Slovenski radio.

Službeno stajalište slovenske vlade o današnjoj odluci suda EU-a priopćit će oko 11 sati na već ranije najavljenoj konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Miro Cerar. No on je već odluku komentirao na Twitteru. 

"Jako žalim što nedostaje hrabrosti  u europskim institucijama. današnja presudba nije tragedija. Slovenija mora ustrajati da se pravni red u EU ispoštuje", napisao je Cerar.

 

Ljubljanski Dnevnik navodi da je to "hladan tuš" i razočaranje za slovensku politiku (Hina, A.T.) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene