Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP)
Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Slovenski mediji u četvrtak objavljuju više detalja o mladiću koji je, oružjem naručenim u SAD-u, namjeravao u Sloveniji izvršiti više ubojstava iz osvete, a uhićen je na dojavu američke službe domovinske sigurnosti, pa mu je sudac istrage prošli tjedan odredio pritvor.


Premda mu policija u srijedu na konferenciji za novinare nije otkrila identitet, mediji navode da je riječ o mladiću koji je namjeravao izvršiti više ubojstava iz osvete, među ostalim i u srednjoj školi koju je pohađao.

Ljubljansko Delo navodi da se po neslužbenim informacijama radi o problematičnom 20-godišnjaku koji prije nije bio ni u kaznenom ni prekršajnom postupku.

Uzrok njegovih problema navodno nisu u obitelji, nego u školi, gdje je zbog problematičnosti bio izoliran od vršnjaka.

"Dugo potiskivanu srdžbu navodno je namjeravao manifestirati krvavim streljačkim pohodom u jednoj od srednjih škola između Kranja i Jesenica", navodi Delo.

Mariborski list Večer navodi kako je osumnjičeni oružje, naručeno u SAD-u preko "dark neta", za koje je unaprijed platio pet tisuća američkih dolara, namjeravao upotrijebiti protiv više njemu poznatih osoba iz osvete, i to "u javnoj ustanovi", ne precizirajući radi li se o školi koju je pohađao.

Oružje kupio u SAD-u

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

Poluautomatski pištolj Glock i automatsku pušku Remington te odgovarajuće streljivo osumnjičeni je kupio u SAD-u, no pošiljku s oružjem skrivenim u mikrovalnoj pećnici otkrila je prije napuštanja SAD-a američka služba za domovinsku sigurnost te o tome obavijestila slovensku policiju.

Osumnjičeni je, po tvrdnjama mariborskog lista, oružje namjeravao upotrijebiti ne samo u javnoj ustanovi koju je pohađao nego i za pucanje u slučajne žrtve i za napad na još dvije javne ustanove.

Policija je u srijedu potvrdila da je motiv osumnjičenika za planirani napad bila osveta protiv njemu poznatih osoba. Akciju uhićenja vodila je specijalna policijska postrojba, pri čemu se mladić nije odupirao. Vjeruje se da je u planiranju zločina djelovao sam, premda istraga nije zaključena i nastavlja se.

Slovenski mediji navode u četvrtak da je po uvjerenju policije postojala velika mogućnost da dođe do izvršenja zločina i velike tragedije. Podsjećaju da su takozvani streljački pohodi u školama do sada gotovo isključivo bili američki fenomen, premda ih je nekoliko bilo u Europi prije više godina (Njemačka i Finska).

Kako je za slovenske medije izjavio Matjaž Jerkič, pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije, sa spomenutim je slučajem postojala realna opasnost da se u Sloveniji prvi put dogodi takav višestruki oružani napad, koji se policijskim žargonom zove "amok događaj".

"S time se naša policija do sada nije susretala. Riječ je o događaju kad počinitelj bez određenog cilja ili sistematski ubija jednu ili više osoba", kazao je Jerkič, prenijeli su slovenski mediji.