Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija priznala Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament prihvatio je u srijedu velikom većinom glasova prijedlog vlade o priznanju neovisnosti Kosova.

Za prijedlog da se Kosovo prizna kao suverena i neovisna glasovalo je 57 od 67 nazočnih zastupnika. Slovenski parlament ima ukupno 90 zastupnika.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Protiv priznanja neovisnosti Kosova glasovala su tri zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča i predsjednik zastupničke skupine "Lipa" Sašo Peče, donedavno također član njegove stranke. Šestero zastupnika pri glasovanju je bilo suzdržano.

Iako prihvaćen velikom većinom vladin prijedlog izazvao je široku raspravu tijekom koje su se čule i kritike opozicije da je priznanje preuranjeno i da će štetiti političkim i ekonomskim odnosima sa Srbijom, a pojedini su zastupnici govorili kako je vlada premijera Janeza Janše požurila s priznanjem pod američkim pritiskom.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je takve kritike nazvao "glupostima" i rezultatom nerazumljivog "antiamerikanizma" kod nekih slovenskih stranaka.

Rupel je rekao da je deklaracija o neovisnosti Kosova donesena u skladu s legitimnom voljom većine stanovnika Kosova i da je rezultat prava na samoopredjeljenje.

Istaknuo je također da slovenska odluka o priznanju "nije uperena protiv Srbije", te izrazio očekivanje kako će dobri odnosi sa Srbijom biti nastavljeni jer se Slovenija zauzima za europsku perspektivu cijele regije.

Slovenski mediji ističu da je Slovenija prva među nekadašnjim jugoslavenskim republikama priznala Kosovo, te da službenih reakcija Beograda za sada još nema. Analitičari kao prvi potez Beograda najavljuju privremeno povlačenje srbijanskog veleposlanika na konzultacije, a premijer Janša izjavio je da očekuje da će Srbija djelovati racionalno i neće poduzimati sankcije na ekonomskom planu budući da bi njoj samoj štetile.

Slovenski mediji prenijeli su tijekom večeri ocjene nezavisnih analitičara u Srbiji da će se dobri odnosi "običnih" Srba i Slovenaca unatoč priznanju nastaviti nakon nekoliko mjeseci, ali da će se posljedice u političkim odnosima "osjećati godinama".

Prvi slovenski dužnosnik koji će posjetiti Kosovo bit će ministar obrane Karl Erjavec koji će u četvrtak posjetiti slovenske vojnike koji se tamo nalaze u okviru KFOR-a, ali kako je priopćeno u Ljubljani neće razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti.

Srbija uputila prosvjednu notu Sloveniji 

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je prosvjednu notu slovenskoj vladi povodom priznavanja neovisnosti Kosova, priopćeno je u srijedu navečer.

Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje veleposlanika u Ljubljani Predraga Filipova, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Filipov zemlju domaćina Sloveniju mora napustiti u roku od 48 sati od predaje prosvjedne note Ministarstva vanjskih poslova Srbije i vratiti se u Beograd na konzultacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene