Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Slovenija očekuje odgovor Hrvatske na slovensku inicijativu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada uskoro očekuje odgovor Hrvatske na slovensku inicijativu o rješavanju otvorenih pitanja, a potom će biti moguće govoriti o njezinu sadržaju jer je dokument zasad interne prirode, rekao je u slovenski premijer Janez Janša.

Vlada je, rekao je Janša na konferenciji za novinare posvećenoj dosezima slovenske vlade u prvoj polovici ove godine, učinila znatan napor da bi došlo do koraka naprijed u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom, prenosi agencija STA:

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

U svezi s time je izradila spomenuti prijedlog koji je, kao što je rekao slovenski premijer, "cjelovit i tiče se svih otvorenih
pitanja".

Radi se o realističnoj ponudi u kojoj Slovenija predlaže kompromisna rješenja za praktično sva otvorena pitanja s kojima će se morati suočiti bilo koja vlada, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji, rekao je Janša.

Kako piše STA, Janša je optimist u vezi s budućnošću inicijative, iako je, priznaje, nemoguće unaprijed reći hoće li biti uspješna.

Inicijativa je neformalno oblikovana prije gotovo godinu dana, a nakon intenzivnih razgovora na različitim razinama slovenska je vlada nedavno inicijativu formalizirala.

Sada je odgovornost na obje države da zajednički odluče kako ta otvorena pitanja u budućnosti zatvoriti, naglasio je Janša.

On je upozorio da s obzirom na skore jesenske parlamentarne izbore u Hrvatskoj, zgusnuti raspored pred slovensko predsjedanje EU-om u prvoj polovici sljedeće godine, te parlamentarne izbore u Sloveniji 2008., nema puno vremena.

O protivljenjima prijedlogu koji su se pojavili u obje države, Janša je rekao da skoro sigurno ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj neće biti stopostotne potpore rješenjima. Međutim, dodao je, samo u slučaju znatne većinske potpore na obje strane takva su rješenja smislena.

Predsjednik slovenske vlade dotaknuo se i susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u nedjelju u Umagu. Radilo se o neformalnom sastanku, rekao je Janša, na kojem je dotaknuto pitanje incijative, ali nisu doneseni nikakvi zaključci.

Zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade je, po Janšinim riječima, još moguća. "Njezina realizacija ovisi o tome hoćemo li takvoj sjednici dati neki konkretan, pozitivan sadržaj", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene