Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Izvanredna sjednica komisije za tajne službe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak idućeg tjedna održat će se izvanredna sjednica komisije slovenskog parlamenta za nadzor tajnih službi.

Sjednica će se održati kako bi se ispitale medijske objave da je Slovenska obavještajna agencija SOVA 2004. godine snimala telefonske razgovore hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg čelnika slovenske oporbe i sadašnjeg premijera Janše, a isto tako i tvrdnje tvrdnje bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da su se oni "dogovarali" o graničnim incidentima, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Komunističkih simboli EPP proziva Sloveniju zbog ulice Josipa Broza Tita

"Komisija za nadzor tajnih i sigurnosnih službi sastat će se u utorak 26. lipnja na hitnoj sjednici zbog objava o navodnom prisluškivanju razgovora Sanadera i Janše i tvrdnji da su se oni dogovarali o insceniranju incidenata u Piranskom zaljevu", piše "Delo".

Vodeći slovenski list navodi da je u utorak policija ispitala bivšeg direktora SOVA-e Iztoka Podbregara u vezi predkaznenog postupka sumnje prekoračenja službene dužnosti koji se otprije vodi oko curenja informacija iz slovenske obavještajne zajednice. 

SOVA je zadnjih mjeseci postala predmetom istrage posebne vladine komisije za istraživanje njenih navodnih nepravilnosti u vrijeme kad ju je vodio Podbregar, što je izazvalo reakcije oporbenih stranaka da se time "demontira" rad te službe i nanosi šteta državnoj sigurnosti.

Nakon toga u medijima se s pozivanjem na "neslužbene" izvore iz same obavještajne službe pojavilo više informacija o njenom bivšem djelovanju, među ostalim i one o suradnji sa konkretnim stranim obavještajnim službama.

Kao zadnja epizoda u medijskoj i političkoj aferi oko tajnih službi pojavile su se tvrdnje o navodnom prisluškivanju razgovora Sanadera i Janše koje je iznio list "Dnevnik", a onda ih neizravno potvrdio bivši premijer Anton Rop.

Slovenski premijer Janez Janša proteklih je dana Ropove tvrdnje o "dogovaranju incidenata u Piranskom zaljevu" u izbornoj 2004. nazvao "neistinitim i podlim", pozvavši Ropa da zbog toga dade ostavku na mjesto u parlamentu, što je on odbio.

Rop je proteklih dana u više navrata izjavio da su ga o "incidentima" u vrijeme kad je bio premijer "dan-dva unaprijed" usmeno obavještavali s vrha obavještajne službe, da je u incidente bio "upleten dio slovenske i dio hrvatske politike",da je o tome kao premijer bio obavještavan "usmeno", ali su dokumenti o tome postojali i da se nada da nisu "uništeni".

Rop tvrdi da je u spomenuto vrijeme i hrvatskog premijera pozivao da se ne izazivaju incidenti, a da ono što su mu u vezi "dogovaranja" incidenata prenijeli odgovorni u slovenskim službama nije želio javno iznositi jer bi to škodilo ugledu Slovenije i njene sigurnosti, te zato da ne bi utjecao na postupak parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene