Istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući u blizini Bratislave u veljači 2018. Marian Kočner, o kojem je Kuciak pisao, bio je osumnjičen da je naručio njegovo ubojstvo, a na sudu je optužbe odbacivao.

Galerija


Ured slovačkog državnog odvjetništva žalio se na oslobađajuću presudu koju je ranije u četvrtak izrekao sud utjecajnom poslovnom čovjeku optuženom za upletenost u ubojstvo novinara Jana Kuciaka 2018. godine.

Vezani članci Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči Prosvjedi u Slovačkoj zbog napda na medije (Foto: AFP) - 4 Prosvjedi diljem Slovačke: Tisuće ljudi traže da bivši premijer zaustavi napade na medije

Žalba koju je uložio državni odvjetnik Vladimir Turan na zasjedanju suda koji je ranije proglasio da Marian Kočner nije kriv, znači da će predmet biti proslijeđen slovačkom Vrhovnom sudu.

Ranije u četvrtak sud je proglasio krivim jednog od optuženih za sudjelovanje u ubojstvu, ali nije našao dokaze da je ubojstvo naručio Kočner.

Istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući u blizini Bratislave u veljači 2018. Oboje su imali 27 godina.

Tužitelji su tvrdili da je poduzetnik Marian Kočner, o kojemu je Kuciak pisao u sklopu istraživanja o poduzetnicima povezanim s politikom, naručio njegovo ubojstvo.

Tužiteljstvo je tražilo da ako budu proglašeni krivima, Kočner i njegovi pomagači Tomaš Szabo i Alena Zsuzsova dobiju po 25 godina zatvora.

U svojim završnim riječima u srpnju Kočner je odbacio umiješanost u ubojstvo.

Od petero optuženih u tom slučaju, dvojica su priznala krivnju i već su im ranije izrečene presude.

Zoltan Andrusko, posrednik u zavjeri za ubojstvo, osuđen je na 15 godina zatvora u prosincu 2019. nakon što je pristao na nagodbu.

Bivši vojnik i profesionalni ubojica Miroslav Marček osuđen je na 23 godine zatvora u travnju za ubojstvo para.