Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština Srbije izabrala samo tri potpredsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine Srbije, danas je izabrano troje od predviđenih šest potpredsjednika parlamenta, sve iz redova stranaka koje su prije dva dana podržale Nikolićev izbor.

Glasovima Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, za potpredsjednike Skupštine izabrani su Nataša Jovanović (SRS), Radojko Obradović (DSS-NS) i Milutin Mrkonjić (SPS).

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

U znak prosvjeda što je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika parlamenta, kandidate za potpredsjednike odbile su predložiti Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, kao i G17 Plus Mlađana Dinkića.

>> Francuska i Njemačka zabrinute zbog izbora Nikolića

>> EU zabrinjava izbor Nikolića

G 17 Plus od trenutka Nikolićevog izbora i ne sudjeluje u radu
parlamenta a njeni dužnosnici u izvršnoj vlasti u srijedu su podnijeli ostavke.

U raspravi koja je prethodila izboru troje potpredsjednika,
predstavnici Tadićevih demokrata i Jovanovićevih liberala isticali su činjenicu da je u Srbiji uspostavljen sustav vrijednosti koji je na snazi bio 90-tih godina i koji, s obzirom na sastav parlamenta, "nije izraz izborne volje građana".

Danas su se, osim političkih posljedica Nikolićeva izbora, počele pokazivati i gospodarske: na burzi su dionice pale čak za 6,5 posto, a euro je u samo jednom danu porastao za više od jednog dinara (nešto manje od jedne kune), te je intervenirala Narodna banka Srbije, koja je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 38,4 milijuna eura, kako bi podmirila potražnju za devizama i spriječila preveliku dnevnu promjenu deviznog tečaja. Zastupnici Koštuničinog DSS-a nisu se u raspravi izjašnjavali o tome postoji li mogućnost da do petka oni, socijalisti i radikali formiraju parlamentarnu većinu za izbor mandatara za sastav nove vlade.

Srbijanski predsjednik Tadić je dopisom od tih stranaka u utorak zatražio da ga do petka, 11. svibnja, obavijeste imaju li
parlamentarnu većinu ili ne. 

O tome ovisi može li biti izabrana nova vlada ili će Tadić u ponedjeljak, 14. svibnja kad ističe rok za formiranje vlade, raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore.

Predsjednik zastupničkog kluba DS-a Milan Marković je za
skupštinskom govornicom izjavio da je Aleksandar Vučić, glavni tajnik SRS-a u srijedu otputovao u Den Haag kako bi u Scheveningenu s predsjednikom stranke, haškim optuženikom Vojislavom Šešeljom dogovorio moguću zajedničku vladu s Vojislavom Koštunicom i socijalistom Ivicom Dačićem.

U međuvremenu, i dalje stižu reakcije na izbor Nikolića za
predsjednika parlamenta. U elektroničkim medijima se primjerice citira izjava profesorice na Fakultetu političkih znanosti Milice Delević Đilas, bivše čelnice Ureda za europske integracije Srbije iz vremena vlade premijera Zorana Đinđića, po kojoj je Srbija u ovom trenutku udaljenija od Europske unije nego prije godinu dana, kad su zbog nesuradnje s Haškim sudom prekinuti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Danas smo dalje od toga jer ne vidim ni najmanju mogućnost da se nakon svega što se dogodilo u Skupštini formira vlada koja bi jamčila obnovu povjerenja i korake potrebne za nastavak suradnje s Haškim sudom", kazala je ona za Radio B92. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene