Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragičan kraj potrage

Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4
Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 AFP PHOTO/POLICE CANTONALE VALAISANNE
Aktualno Galerija Potraga za nestalim skijašima u Alpama - 3 Potraga za nestalim skijašima u Alpama - 3 Foto: Afp Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 3 Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 3 Foto: AFP PHOTO/POLICE CANTONALE VALAISANNE Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 2 Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 2 Foto: AFP PHOTO/POLICE CANTONALE VALAISANNE Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Foto: AFP PHOTO/POLICE CANTONALE VALAISANNE +3 Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 1 Galerija 1/8 >>
Nestali skijaši pokušali su iskopati snježnu špilju prije no što su umrli od hladnoće u švicarskim Alpama, potvrdio je jedan od spasilaca koji su tijekom vikenda pronašli njihova tijela pod snijegom.

"Skupina skijaša koji su nestali u švicarskim Alpama tijekom vikenda, pokušala je iskopati snježnu špilju kako bi se spasili od niskih temperatura", rekao je Anjan Truffer, voditelj gorske službe spašavanja. Spasioci su tijekom vikenda pronašli tijela pet nestalih skijaša, dok se za šestim još traga, a službe su javnost upozorile da trebaju biti realni oko ishoda potrage.

Velika potraga pokrenuta je tijekom vikenda nakon to su planinu Tete Blanche u Švicarskoj zahvatili opasni vremenski uvjeti. Truffer je rekao kako je spašavanje bilo otežano zbog opasnih uvjeta i snježnih oluja, a dolaskom na mjesto nesreće u blizini planine Matterhorn, jedne od najpoznatijih planina u Alpama, njihovi su francuske kolege već otkrili dva tijela.

"Počeli smo tražiti ostale s lavinskim primopredajnicima i sondama i odmah smo otkrili još dva tijela", rekao je.

Pročitajte i ovo Leonid Volkov Nastavlja borbu "Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi

Na snimkama iz helikoptera koje je objavila policija u kantonu Valais, mogu se vidjeti male hrpe snijega za koje je Truffer vjeruje da su snježne špilje, koje su skijaši pokušali iskopati kako bi se zaštitili od oluje i hladnoće.

"Bili su zatrpani snijegom, pokušali su napraviti špilju kako bi se zaštitili od vjetra", prenosi njegovu izjavu Sky News. "Nisu imali ni odgovarajuću opremu, tek male lopate koje su pronađene uz tijela. S tom opremom ne možete držati korak ako snijeg jako brzo pada", prepričao je tragične detalje spasilac i dodao da su skijaši također bili slabo odjeveni te se vjeruje da su trenirali za utrku, prije nego što su upali u poteškoće.

Pročitajte i ovo Varaždinske Toplice Oživljavali ga i liječnici Užas u toplicama: Spasilac na dnu bazena uočio tijelo i pokušao reanimirati muškarca, no nije mu bilo spasa

Šestero skijaša, od kojih su petero članova iste obitelji, krenulo je u subotu na skijašku turu iz alpskog grada Zermatta u Švicarskoj, s ciljem da stignu do mjesta Arolla. Starosti su između 21 i 58 godina, iako vlasti nisu nijednog službeno identificirali.

Potraga za šestim skijašem se nastavlja, no Truffer kaže kako treba biti oprezan po pitanju očekivanja ishoda. "Mogli bismo nastaviti tražiti još tjedan dana bez ikakve sreće. Putujući pješice u ovim uvjetima po ledenjaku, nećete daleko stići", rekao je.

"Možda je upao u pukotinu. Možda ga je prevrnuo vjetar pa ga je zatrpao snijeg. Vrlo je teško reći. Najstrašnija je stvar koja se dogodi obitelji kada na kraju ne nađete tijelo. Teško je", dodao je Truffer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene