Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja borbu

"Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi

Leonid Volkov
Leonid Volkov Foto: Afp
"Nećemo odustati', kaže Leonid Volkov u videu snimljenom nakon što je otpušten iz bolnice u Litvi gdje je završio kao žrtva brutalnog napada.

Leonid Volkov, dugogodišnji pomoćnik pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, obećao je da će nastaviti borbu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je napadnut čekićem ispred svog doma u Litvi.

"Nastavljamo raditi i nećemo odustati", rekao je u videoisječku objavljenom na Telegramu rano u srijedu poručivši da će nastaviti borbu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i nakon što je čekićem napadnut ispred svoje kuće u baltičkoj državi.

Volkov (43) je nakratko bio hospitaliziran nakon napada kasno u utorak, koji je izazvao bijes litavske vlade, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Prisegnuo Ivana Turudić - 3 Novi glavni državni odvjetnik Turudić položio prisegu: "Dat ću sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da dužnost obavljam časno i pošteno"

"Čovjek me napao u dvorištu, udario me 15-ak puta po nozi. Osjećam bol kada hodam. Slomili su mi ruku. Doslovno su htjeli napraviti šniclu od mene", rekao je Volkov u Telegram objavi. 

 

Volkov je jedan od najistaknutijih ruskih oporbenih figura i bio je bliski čovjek od povjerenja Navaljnog, radeći kao šef kabineta pokojnog vođe i predsjednik njegove Zaklade za borbu protiv korupcije do 2023. godine.

Glasnogovornica Navaljnog Kira Yarmysh ranije je rekla da je netko razbio prozor automobila i poprskao mu suzavac u oči prije nego što ga je udario čekićem.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Napad dolazi gotovo mjesec dana nakon iznenadne smrti Navaljnog u arktičkom zatvoru, za koju su Volkov i udovica Navaljnog Julija okrivili izravno ruskog predsjednika.

Dan prije nego što je napadnut, Volkov je na društvenim mrežama napisao: "Putin je ubio Navaljnog. I mnoge druge prije toga", ponavljajući slične tvrdnje saveznika Navaljnog, kao i američkog predsjednika Joea Bidena.

Nekoliko sati prije napada Volkov je također rekao nezavisnoj ruskoj novinskoj kući Meduza da je zabrinut za svoju sigurnost nakon smrti Navaljnog.

Pročitajte i ovo U Puli će pokušati uzgojiti periske - 4 Važan projekt U Puli pokušavaju ono što još nikome u svijetu nije uspjelo: "Čekali smo na ovaj korak dugo vremena''

"Velika vjerojatnost je da ćemo svi biti ubijeni. To je prilično očita stvar", rekao je. Slike koje je tim Navaljnog objavio nakon napada prikazuju Volkovljevo lice i noge prekrivene krvlju, dok druga fotografija prikazuje automobil s razbijenim prozorom.

Glasnogovornik litvanske policije Ramunas Matonis potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je ruski državljanin napadnut u blizini svoje kuće u glavnom gradu Vilniusu u utorak oko 22 sata.

Osumnjičenici nisu identificirani, a više detalja o napadu očekuje se u srijedu ujutro, rekao je. Ministar vanjskih poslova Litve, Gabrielius Landsbergis, opisao je prijavljeni napad kao šokantan.

"Vijesti o Leonidovom napadu su šokantne. Počinitelji će morati odgovarati za svoj zločin”, napisao je Landsbergis na X. Volkov je nedavno pozvao Ruse da izađu u velikom broju na prosvjed na dan izbora uoči nadolazećih predsjedničkih izbora.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...''

Ovaj incident označava prvi napad na Navaljnijeve saveznike otkako su napustili Rusiju prije više od tri godine. Volkov i drugi ključni članovi tima Navaljnog živjeli su u Litvi otkako su ruske vlasti klasificirale Navaljnijeve grupe kao “ekstremističke” organizacije 2021. Većina Navaljnijevih najbližih saveznika nalazi se na tjeralici Moskve i suočili bi se s dugogodišnjim zatvorskim kaznama ako uđu u Rusiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene