Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAST TENZIJA NA POLUOTOKU

Sjeverna i Južna Koreja izmijenile pucnjeve upozorenja: "Naredili smo protumjere kako bismo žestoko izbacili neprijateljski ratni brod"

Južnokorejski ratni brod
Južnokorejski ratni brod Foto: AFP PHOTO / SOUTH KOREAN DEFENCE MINISTRY
Sjeverna i Južna Koreja izmijenile su pucnjeve upozorenja na zapadnoj obali Korejskog poluotoka. Pritom su jedna drugu optužile za nepoštivanje pomorskih granica.

Južnokorejske vlasti objavile su da je sjevernokorejski trgovački brod upozoren zbog prelaska pomorske granice i da su prema njemu zatim ispaljeni pucnjevi upozorenja. Do incidenta je došlo oko 3:40 po lokalnom vremenu.

Sjevernokorejska vojska objavila je da je ispalila 10 raketa nakon što je južnokorejski brod ispalio upozorenje "pod izlikom traženja neidentificiranog broda", izvijestili su državni mediji.

"Naredili smo protumjere kako bismo žestoko izbacili neprijateljski ratni brod", rekao je glasnogovornik generalnog štaba vojske.

Južnokorejci su objavili da je trgovački brod prekršio bilateralni vojni dogovor iz 2018. godine koji zabranjuje "neprijateljske činove" na graničnim područjima i kojim se potiče na zaustavljanje "neprekidnih provokacija i optužbi", izvijestio je Reuters.

Pročitajte i ovo Nancy Pelosi Krimska platforma Pelosi uoči dolaska u Zagreb: "Hrvatska je naš ključni saveznik, produbit ćemo veze među našim narodima"

Međutim, ne postoji striktna pomorska granica koju priznaju obje strane budući da sjevernokorejske vlasti smatraju da bi trebala biti južnije od one koja je proglašena 1953. godine, na kraju Korejskog rata.

Dužnosnik južnokorejske vojske rekao je da je vojska odradila "normalnu operaciju" u kontekstu prelaska granice te je odbio uvažiti sjevernokorejske tvrdnje o poziciji granice.

Najnovija izmjena vatre odvila se u kontekstu sve većih tenzija budući da je Sjeverna Koreja ove godine izvela neuobičajeno velik broj vojnih vježbi. U posljednjih nekoliko tjedana lansirala je balističke projektile malog dometa i na istočnoj i na zapadnoj obali Korejskog poluotoka.

Pročitajte i ovo Ukrajinska vojska, ilustracija TEŠKA PRIČA Šokantna ispovijest Ukrajinke koja je izašla iz ruskog zarobljeništva: "Djevojke su tukli čekićima, mučili strujom, vješali ih..."

Južnokorejski vojnici započeli sa svojim godišnjim vježbama koji će trajati do 28. listopada. Njihov je cilj, u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, ojačati sposobnost vojske da se odupre i odgovori na nuklearne prijetnje iz Pjongjanga.

U sklopu programa južnokorejska mornarica na zapadnoj obali održat će četverodnevne vježbe, koje će uključivati 20 ratnih brodova te američke helikoptere i avione.

Vlasti Sjeverne Koreje objavile su da vježbe predstavljaju provokaciju te je za njih najavljen i odgovor. Seul i Washington tvrde da se radi o defenzivnim vježbama čiji je cilj obuzdati Sjevernu Koreju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene